Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:968037
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.04.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 1 units
References: Not used
Extract

Daudzu vairāk vai mazāk bezpersonisku apdzīvoto vietu vidū Skaistkalne ( agrākā Šēnberga) izceļas ne vien ar savu skanīgo nosaukumu, bet arī ar virkni tikai tai raksturīgu iezīmju. Skaistkalnes ciemata vēsturi visbiežāk saista ar baznīcas vēstures faktiem.
Par pirmo tagadējā Skaistkalnes novada lēņa īpašnieku kļuva kāds Heinrihs Šēnbergs, kuram šīs zemes „starp Mēmeles un Iecavas upēm” 1489. gadā izlēņoja Livonijas ordeņa mestrs J. Fon Freitāgs- Loringhofens. No pirmā muižas īpašnieka uzvārda tad arī cēlies muižas nosaukums - „Šēnberga”, kas nemainīgi saglabājās līdz pat 20. gadsimtam un ar pagasta padomes lēmumu tika latviskots tikai 1925. gadā. Citādi Šēnbergu darbības pēdas Skaistkalnē vairs nav atrodamas.
Skaistkalne kā apdzīvota vieta, izdevīgā ūdens un zemes ceļu krustojuma dēļ vēsturiski attīstījusies kā tirdzniecības un amatniecības centrs, lielu gadatirgu norišu vieta. 2006. gada sākumā pagasta teritorijā dzīvoja 1430 iedzīvotāji. Pēc apdzīvotības blīvuma (14,8 iedz/km) salīdzinoši ir viens no retāk apdzīvotajiem pagastiem Bauskas rajonā. Kolektīvo saimniecību laikos, saistībā ar saimniecisko ražošanas objektu izveidošanu, veidojušās jaunas apdzīvotas vietas - Putni, Strēlnieki.

Skaistkalnē - pagasta administratīvajā centrā, dzīvo lielākais pagasta iedzīvotāju īpatsvars (49%). Vēsturiskā Šēnbergas apdzīvotā vieta padomju laikā attīstījusies kā kolhoza centra ciemats, ar kompaktu individuālo dzīvojamo māju apbūvi, sociālās infrastruktūras objektu koncentrēšanos. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1398264
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register