Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
7,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:426977
 
Evaluation:
Published: 01.03.2012.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

SASKARSMES BARJERAS.
Saskarsmē kā divpusējā informācijas apmaiņas un vērtēšanas procesā ļoti bieži var notikt kontakta “pārtraukums” vai samazināties tā dziļums un intensitāte no vienas puses, kā arī var notikt partneru pilnīga izvairīšanās no kontaktiem. Šīs parādības, kas pazemina saskarsmes efektivitāti vai traucē tās norisei, sauc par barjerām.
Var minēt trīs iemeslu grupas, kas rada saskarsmes barjeras. Pirmajai grupai pieskaitāmas partneru individuāli tipoloģiskās īpatnības (temperamenta, rakstura, emocionālā stāvokļa īpatnības).
1. Temperamenta barjera saskarsmē ir sastopama cilvēkiem ar spilgti izteiktu temperamentu.
2. Rakstura barjera saskarsmē starp partneriem rodas kā rakstura akcentuācija, no vienas puses, un kā saskarsmes partneru zemas empātijas rezultāts – no otras puses (kā nevēlēšanās vai nespēja paskatīties uz sevi ar partnera acīm).
3. Negatīvo emociju barjerai var būt liela loma, jo emocijas vispār ir cilvēka uzvedības motīvs. Tāpēc, piemēram, kaut kādu iemeslu dēļ izjusta nepatika, riebums pret partneri var kļūt par visai nepārvaramu saskarsmes barjeru. Un otrādi, patika un sarunu biedra asprātība bieži vien to zīmē “rožainās krāsās”.
Un tomēr, ne jebkuras negatīvās emocijas rada noturīgu saskarsmes barjeru, bet tikai ļoti noturīgās. Mūsdienu amerikāņu psihologs K.Izards starp tām saskata sekojošas: ciešanas, naids, riebums, nicināšana, bailes, kauns, vaina, noskaņojums.
4. Ciešanu barjera var būt saistīta ar to, ka, piemēram, svešs panākums vai prieks var izsaukt skaudību vai radīt egoismu. Dažreiz, sevišķi bērnus, ciešanas noved pie agresijas: piemēram, ar māti izšķirts bērns var sākt lauzt rotaļlietas, kļūt nepaklausīgs.
5. Naida barjera izpaužas tajā gadījumā, ja vienam no saskarsmes partneriem rodas šķērslis nozīmīgas vajadzības apmierināšanai vai ja to negaidīti apvaino, spiež izdarīt kaut ko viņam nepieņemamu u.tml.
6. Riebuma un pretīguma barjeru visbiežāk rada partnera nevīžība (netīrs apģērbs, nelaba smaka u.c.), sliktas manieres, vāja paškontrole. Šī barjera noved pie kontaktu skaita ar partneri samazināšanas.
7. Nicināšanas barjera parasti rodas uz sarunu biedram nepieņemamu rakstura īpašību, pasaules uzskatu, uzvedības, stabilas negatīvas reputācijas pamata.
8. Baiļu barjera izsauc gan bioloģiski (piemēram, bažas par dzīvību un veselību, bailes no sakropļojuma u.c.), gan arī sociāli apstākļi (bailes no soda, bažas par materiālo un morālo labklājību).

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register