Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
14,20 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:700206
 
Author:
Evaluation:
Published: 21.01.2016.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

4.25. Atbalstsienas, to veidošana
Atbalstsienas lieto grunts bīdes aizkavēšanai gadījumos, kad nav iespējams izveidot dabisko nogāzi.
Dzelzsbetona atbalstsienām veido tādu formu, kas, uzņemot pamatnes grunts un sienas materiāla aprēķina spriegumus, izslēdz iespēju sienām apgāzties vai izslīdēt. Atbalstsienas veido no mūra betona un dzelzsbetona Dzelzsbetona atbalstsienam var būt monolītas , saliekamas un saliekami monolītas.
Masīvu betona vai mūra sienu lielais svars kavē to apgāšanos vai bīdes rašanos, bet dzelzsbetona sienu kā plānsieniņu konstrukciju apgāšanās un bīdes parādību novēršanai izmanto grunts uzbēruma svaru, kuru izveido uz lenķveida sienas plātnes . Dzelzsbetona sienas, kuru augstums H nepārsniedz 5...6 m parasti ierīko leņķveida. Lielākiem augsturniem (10 m un vairāk) racionālāks risinājums ir lenķveida siena ar kontrforsiem jeb pretbalstiern, bet sevišķos gadījurnos, kad siena piekļaujas jau esošai nogāzei vai jāpalielina esošās sienas augstums, uz kontrforsiem veido atslodzes laukumiņus.
Grunts sānu spiedienu uz atbalstsienas aizmugurējo plakni nosaka ar analītisko vai grafisko paņēmienu. Praksē visbiežāk sastopamās atbalstsienas sastāv no augšējāš horizontālās virsmas ar zemes uzbērumu un aizmugurējās vertikālās virsmas.
Leņķveida atbalstsienu apēķins sastāv no pamatu plātnes un vertikālās sienas aprēķina, bet ribotu konstrukciju gadījumā aprēķina arī ribas. Lai aprēķinātu pamatu plātni, vispirms jānosaka grunts spriegumi zem tās pēdas pēc ekscentriski spiestu pamatu aprēķina. Nedrīkst pieļaut gruntī stiepes spriegumu paradīšanos.

4.26. Pretfiltrācijas ekrāni zemes būvēs
Pretfiltrācijas ekrāni nepieciešami ,lai nepieļautu infiltrāta iekļūšanu pazemes ūdeņos. Pretfiltrācijas ekrāna( rievsienas) ierīkošana ir viena no dārgākajām metodēm, to lieto tad, ja jānostiprina būvbedres esošu ēku vai būvju tuvumā, veicot hidrotehniskus būvdarbus, vai gadījumos, kad būvbedrē ir plūstošās smiltis vai citi sarežģīti grunts apstākļi. Rievsienas iedziļina gruntī pirms zemes darbu uzsākšanas, tās nodrošina aiz izstrādājamā kontūra esošās grunts saglabāšanos dabiskā un stabilā stāvoklī. Rievsienu iedziļināšanai lieto pāļu gremdētājus vai pāļu vibrogremdētājus. Šī metode prasa lielus līdzekļu ieguldījumus, kā arī ,lai varētu šīs lielās rievsienas iedzīt purva augsnē līdz minerālgruntij ir nepieciešams izmantot smago tehniku, kurai ir liels svars un slodze un virsmu. Var rasties situācija ,ka šī tehnika ir par smagu. Ir iespējams dzīt šīs rievsienas ar roku darbu , bet tas būtu laikietilpīgāk un nekvalitatīvāk , ja rievsiena netiks pienācīgi iedzīta līdz aprēķinātajam dziļumam. Izvēloties kādu no šīm metodēm ir jāizstrādā tehniskais projekts , kur tiek precizēti parametri ar dažāda veida aprēķinu metodēm. Tehnisko projektu izstrādā atbilstošs speciālists šajā jomā.

4.27. Diafragmu sienas gruntī

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register