Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
14,20 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:188144
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.04.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Personas tiesības uz tiesas aizsardzību- katrai fiziskajai vai juridiskajai personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā. Nostiprinājums LR Satversmē.
Pušu līdztiesība- pusēm ir vienlīdzīgas procesuālās tiesības. Vienlīdzīgas likuma un tiesas priekšā. Likums nosaka, tiesa nodrošina.
Sacīkste- katra puse pierāda tiesai savu prasījumu, pretprasījumu un iebildumu pamatotību.
Atklātums- likums diferencē to atkarībā no personas saistības ar izskatāmo lietu.
Koleģialitāte
Tiesvedības valoda.
Civillietas iztiesāšanas nepārtrauktība- tiesas sēde katrā lietā, kuru izskata pēc būtības, noris nepārtraukti, izņemot atpūtai paredzēto laiku, un nemainīgā tiesnešu sastāvā.
Civillietas iztiesāšanas tiešums un mutiskums- 1.inst. un apelācijas inst. tiesa pati pātrbauda pierādījumus lietā. Liecības dod mutvārdos, iepriekš nopratināto liecinieku protokolētās liecības, rakstveida pierādījumi tiek nolasīti.Tiesa, izspriežot lietu, var pamatoties tikai uz pierādījumiem, kas pātrbaudīti tiesas sēdē. Protokols ir mutiskuma principa nozīmīgs papildinājums un tā ievērošanas pierādījums.

2.CIVILPROCESA ZINĀTNES PRIEKŠMETS UN SISTĒMA.
Humanitārā jeb sociālā zinātne.
CprT- patstāvīga tiesību nozare, kas nosaka CL izskatīšanas un izspriešanas procesuālo kārtību tiesās, kā arī šajās lietās pieņemto tiesas u. c. jurisdikcijas orgānu nolēmumu piespiedu izpildes kārtību. Regulē sabiedr.att.,kas rodas, tiesai realizējot tiesvedību civillietās..CPrT priekšmets ir tās sabiedriskās proc.att., kas rodas tiesai realizējot jurisdikciju civillietās- civilprocesuālās attiecības.
Pr. nosaka vispārējo kārtību, prasības visai LR, minimālo informāciju, bet nenosaka noformēšanas prasības prasības pieteikumam.
Pēc satura CprT iedala 2 daļās:
Vispārīgā daļa-normas, kas nosaka civilās tiesvedības uzdevumus, principus, civillietu pakļautību un piekritību tiesai, tiesas un personu, kuras piedalās lietā sastāvu, viņu tiesību un pienākumu apjomu, civillietu ierosināšanas veidus, pierādīšanas procesu CL.
Sevišķā daļa- normas, kas regulē atsevišķus procesuālus institūtus un tiesvedības stadijas- tiesvedība 1.inst.,apelācijas inst.,kasācijas inst.
CprT saistītas arī ar saistību, ģimenes, mantojuma, lietu tiesībām.

3.AIZSKARTO TIESĪBU JĒDZIENS.
Katrai fiziskajai un juridiskajai personai (turpmāk - persona) ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā. Aizskartās un ar likumu aizsargātās intereses aizstāv arī valsts un pašvaldību inst., bāriņtiesas, pagasttiesas, arī šķīrējtiesas, ja CT strīda puses par to vienojušās, tiesības aizsargā administratīvā kārtā..Svarīga ir katras inst. kompetences noteikšana..
Ja aizskartas personu tiesības, parasti starp pusēm rodas Ct strīds.
Civilā tiesvedība ir galvenā civilo tiesību aizsardzības forma. Tiek piemērots atbilstošs tiesību aizsardzības līdzeklis- tiesību atzīšana, tā stāvokļa atjaunošana, kāds bija līdz tiesību aizskārumam, tiesību aizskarošas darbības aizliegums, piespiešana izpildīt pienākumu, tiesiskās at. Grozīšana un izbeigšana, nodarīto zaudējumu piedziņa,. Līgumsoda piedziņa.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −13,41 €
Work pack Nr. 1210698
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register