Lai ievērotu un izpildītu darba aizsardzības prasības, darba devējs, uzsākot uzņēmējdarbību lauksaimniecībā, veic šādas darbības :
1) Ja vēl nav noteikta atbildīgā persona par darba aizsardzību, norīko vai pieņem darbā darba aizsardzības speciālistu(us) vai piesaista kompetentu institūciju darba aizsardzībā.
2) Īsteno darba vides iekšējo uzraudzību un riska faktoru novērtēšanu.
3) Nosūta nodarbināto uz obligāto veselības pārbaudi., atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 10.marta noteikumu Nr. 219 „Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” prasībām
4) Nosūta nodarbināto uz vakcināciju pret ērču encefalītu un sedz vakcinācijas izmaksas
5) Ja lauksaimniecības uzņēmums ražo arī pārtikas produktus (piemēram, gaļas izstrādājumus vai piena produktus), nodarbināto nosūta uz obligāto veselības pārbaudi atbilstoši Ministru kabineta 2001.gada 27.novembra noteikumu Nr.494 „Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai un kuros nodarbinātās personas tiek pakļautas obligātajām veselības pārbaudēm” prasībām (nodarbinātajam jābūt sanitārajai grāmatiņai). Šādas veselības pārbaudes veicamas pirms stāšanās darbā un turpmāk reizi gadā.
…