Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:227548
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.04.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Not used
Extract

Kontroles lokusu var atainot kā viendomensionālu, tā daudzdimensiālu konstruktu (veidojumu). Viendimensionāls attiecas uz globālajiem kontroles uzskatiem, turpretī daudzdimensionālais kontroles lokuss parāda, ka cilvēki var atšķirt savā kontroles lokusā uzskatus attiecībā uz dažādiem dzīves aspektiem, piemēram, sasniegumi un atveseļošanās (Hewitt & Flett, 1996). Lai atainotu kontroles lokusu kā daudzdimensiālu, ir nepieciešams lietot specifiskas metodes, jo specifiska aptauja labāk spēj paredzēt, nekā vispārīgā aptauja (Lefcourt, 1992).
Kontroles lokuss ir personības mainīgais, kas plaši ir ticis pētīts dažādos kontekstos, ieskaitot organizācijas. Pastāvot plašai interesei par kontroles lokusu, pārsvarā organizāciju pētījumos dominē J.B.Rottera vispārīgā kontroles lokusa I-E aptauja (I-E scale – Internality – Externality scale). Fares (Phares, 1978) atzīmēja, ka šī skala ir aptuvens (raupjš) mērinstruments, un ka pētniekiem vajadzētu attīstīt īpaši specifisku mērinstrumentu. Šis uzskats ir apstiprināts ar pētījumiem, kuri parādīja, ka WLCS labāk paredz uzvedību darbā nekā J.B.Rottera vispārīgā I-E skala (Blau, 1993).
Darba kontroles lokusa aptauja (WCLS – Work Locus of Control Scale), kuru ir izveidojis Spektors (Spector, P.E.) ir īpaši specifisks instruments, lai mērītu kontroles lokusu organizācijās. Kontroles lokusa uzskatus mēra ar aptauju, ietverot tādus faktorus kā atalgojums un darba rezultāts (outcome), vēlamus apstākļus, ietver atalgojuma un vispārējas karjeras attīstību (Spector, 1988).

Darba kontroles lokusa aptaujas apraksts:
Kontroles lokuss darba vidē tiek mērīts ar 16 – jautājumu summētām kategorijām. Iekšējie jautājumi kopumā šajā aptaujā sastāvēja no 49 jautājumiem, un ar tiem veica pirmējo rezultātu apkopošanu. Jautājumi tika veidoti no kontroles lokusa konstruktu satura analīzes un kā tas attiecas pret uzvedību darbā. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1133221
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register