Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:356768
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.01.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1. Darba tiesības ir nacionāla tiesību nozare, kuras normas regulē darba devēju un darbinieku savstarpējas tiesiskas attiecības, un ar darba attiecībām tieši saistītas attiecības. Tas ir apveltītas ar privāti-publisku raksturu. Darba t. pamatbūtība – lai cilvēks ar savu darbu spētu nopelnīt sev un savai ģimenei cilvēka cienīgu darbu samaksu. Uzdevumi - radīt nepieciešamos tiesiskos nosacījumus, lai sasniegtu darba tiesisko attiecību dalībnieku.
2.Priekšmets - darba tiesiskās attiecības. Tiesiska regulējuma metodes. Raksturīgs ir 2 metožu apvienojums: 1) autoritāra jeb centralizētā. Likumdevēja darbība un likumpakārtotie akti. 2) autonomā jeb decentralizētā. Valsts sankcionēts darba attiecību regulējums, kas izstrādā un pieņem puses. Funkcijas – 1) sociālas samierināšanas f. – darbinieku tiesību aizsardzība darba tiesisko attiecību laikā. Galv.uzd. - varētu būt nosacīta līdzdalība saimnieciski organizatoriska lēmumu pieņemšanā. 2) ekonomiskā f. – darba rezultāta iegūta labuma iespējami taisnīga sadale.
5.Vēsture. Tiesiskās iekārtas attīstības ceļā no padomju uz Eiropas modeli dažādām tiesību nozarēm ir raksturīga dažāda atbilstība jaunajai valsts iekārtai. Darba tiesības pēc Latvijas Republikas valstiskās neatkarības atjaunošanas 1990. gadā un sakarā ar jaunajiem ekonomiskajiem apstākļiem tobrīd spēkā esošajā Latvijas Darba likumu kodeksā vairākkārt tika izdarīti būtiski grozījumi. Tomēr Saeimas 2000. gada 23. marta sēdē sakarā ar iesniegto projektu jaunajam Darba likumam atzīta pastāvošā 1972.gadā pieņemtā Darba likumu kodeksa neatbilstība ekonomiskajai situācijai valstī un Latvijas starptautiskajām saistībām.
Darba likums pieņemts 2001.gada 20.jūnijā, spēkā stājies 2002.gada 1.jūnijā. Līdz ar to zaudēja spēku Latvijas Darba likumu kodekss. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1129158
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register