Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
7,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:418052
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.10.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Darba tiesības ir tiesību nozare, kuras normas regulē darba devēju un darbinieku darba attiecības, un ar darba attiecībām tieši saistītas attiecības. (V.Ulmane “Darba tiesības)
Darba tiesības ir normatīvo aktu kopums, kas nosaka minimālas prasības darba tiesisko attiecību jomā, regulē darbinieku un darba devēju tiesiskās attiecības, kuras parasti tiek nodibinātas uz darba līguma pamata (individuālās darba tiesiskās attiecības) un citas ar šīm attiecībām cieši saistītas attiecības (piem. Tiesības veidot arodbiedrības, slēgt darba koplīgumus u.t.t.). (F.Polis “Ievads ES darba tiesībās”)
Darba devēju un darbinieku savstarpējās tiesiskās attiecības dibināmas uz darba līguma pamata . Darba likums, citi normatīvie akti, kas regulē darba tiesiskās attiecības, ir saistoši gan darbiniekiem, gan visiem darba devējiem neatkarīgi no to tiesiskā statusa (DL 2.pants).
Darba tiesības regulējošiem likumiem ir jābūt saskaņotiem ar citiem civiltiesību avotiem, jo īpaši ar Civillikumu, kas ir vispārējs normatīvs akts, kamēr Darba likums ir speciālais normatīvais akts. Darba likumā ir minēts, ka darba līgumā piemērojami Civillikuma noteikumi, ciktāl darba likumā un citos normatīvajos aktos, kas regulē darba tiesiskās attiecības nav noteikts citādi.
(1.pants) Darba tiesiskās attiecības regulē LR Satversme, Latvijai saistošās starptautisko tiesību normas, Darba likums un citi normatīvie akti, kā arī darba koplīgums un darba kārtības noteikumi.
Darba tiesības ir privāttiesības, kas regulē darbinieka un darba devēja tiesiskās attiecības un ar tām saistītās attiecības (arodbiedrību un darba devēju organizāciju darbība, darbinieku pārstāvniecība, nodarbinātības, sociālās apdrošināšanas, darba aizsardzības, darba likumdošanas jautājumu risināšana).
Uzdevumi – sakārtot tiesiskas attiecības starp darbinieku un darba devēju.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register