Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:555774
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.04.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Arī jēdzienu „tauta”, demokrātijas teorijas ietvaros, kā arī citus jēdzienus šīs teorijas ietvaros, var dažādi interpretēt, tāpēc tā lietojums ir izplūdis. Vai tie ir visi iedzīvotāji, kas sasnieguši vēlēšanu vecumu, vai arī tikai tie, kam ir, piemēram, pietiekami daudz īpašumu, lai varētu ietekmēt valsts politiku. Vai sievietēm ari ir balsstiesības? Vai tas ir demokrātiski ļaut vēlēšanās piedalīties tikai daļai iedzīvotāju? Šādi interpretēt var arī vārdu „vara”. Kā vara izpaužas sabiedrībā? Vai vara nozīmē tiekšanos iegūt kontroli pār sabiedrību? Šādā gadījumā tā vairs nav demokrātija, bet gan autoritārais vai totalitārais režīms.
Demokrātija pirmo reizi parādījās Grieķijā, Atēnos. Bet, mūsdienās sapratis par demokrātiju ir atšķirīgs no tā, kā to saprata Senajā Grieķijā. Atēnas grieķi noteica pirmo demokrātijas principu: no idejiskās un praktiskās zināma cilvēku daudzuma pārvaldīšanās līdz idejiskai un praktiskai visu cilvēku (iedzīvotāju kopuma) pārvaldīšanai. Grieķiem bija raksturīgs valstu tips, kas saucās pilsēta-valsts (city-state).
Ideja par to, ka valsts pārvalda visi valsts iedzīvotāji, nevis kāda konkrēta indivīdu grupa kļuva populāra arī Romā. Bet ar laiku šī pilsēta-valsts ideja kļuva arvien mazāk populāra un aktuāla. Līdz ar to lielu atbalstu guva ideja par nāciju-valsts valsts tipu (nation-state). Šī transformācija noveda līdz radikāli jaunai institūciju sistēmai valstī. To institūcijas sistēmu mēs mūsdienās attiecinām “demokrātijas” jēdzienam.
Tagad pasaules valstīs (vairākumā no tiem) demokrātiskā valsts iekārta ir kā mērķis, kuri politiķi izvirza un savas pārvaldības posmā mēģina sasniegt.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1140354
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register