Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:172165
 
Author:
Evaluation:
Published: 05.04.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 1 units
References: Not used
Extract

Ķermenis jebkurā sabiedrībā ir varas apņemts. Vara tam uzliek šķēršļus, aizliegumus vai pienākumus. Ķermenis ir kontroles objekts. Kontrolēta vairs netiek uzvedība vai valoda, bet gan ekonomija, kustību efektivitāte, to iekšējā organizācija. Un vēl modalitāte – nepārtraukta un pastāvīga piespiešana, kas uzrauga drīzāk aktivitātes procesus, nevis to rezultātus. Modalitāte realizējas saskaņā ar kodifikāciju, kas ļoti precīzi sagrafē laiku, telpu un kustības. Šīs sīkumainās ķermeņa operāciju kontroles metodes sauc par disciplīnu.
Kaut arī disciplīna ietver sevī paklausību citam, galvenais mērķis ir ikvienam pašam labāk pārvaldīt savu ķermeni. Disciplīnai ir raksturīga piespiešanas politika – darbs ar ķermeni, aprēķināta manipulācija ar tā elementiem, kustībām un izturēšanos. Cilvēka ķermenis varas mašinērijā tiek izpētīts, izjaukts un atkal salikts kopā.
Disciplīna vairo ķermeņa spēkus (ekonomiskos derīguma terminos) un samazina tos pašus spēkus (politiskās paklausības terminos).
Disciplīna ir sīkumaina detaļas vērošana un tajā pašā laikā politiska rēķināšanās ar šīm sīkajām lietām, lai kontrolētu un izmantotu cilvēkus, sniedzas cauri klasiskajiem laikmetiem, nesot sev līdzi veselu tehniku kopumu, paņēmienu un zināšanu krājumu, aprakstus, receptes un datus. Un no šiem niekiem ir dzimis mūsdienu humānisma cilvēks.
Tehnikas, ko disciplīna izmanto, lai izvietotu indivīdus telpā:
1.“Iežogojuma” princips. Disciplīna prasa iežogojumu, visam citam un sevī slēgtas vietas specifikāciju. Tā būtu monotonas disciplīnas aizsargāta vieta.
2.Elementārās lokalizācijas un sagrafēšanas princips. Katram indivīdam sava vieta, un katrā vietā viens indivīds. Jāizvairās no dalīšanas grupās – nestabilos daudzumos. Te ir runa par klātbūtnes un prombūtnes konstatēšana: jāzina, kur un kā atrst indivīdus; jānodibina derīgi sakari, jāpārtrauc citi; jāuzrauga, jānovērtē un jāsankcionē ikviena uzvedība; jānovērtē labās īpašības vai nopelni. Šī procedūra nepieciešama, lai iepazītu vadītu un izmantotu.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1211367
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register