Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:822312
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.02.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract


Draudzība- savstarpējo attiecību forma, kas dibināta uz interešu kopību un abpusējām simpātijām. Atšķirībā no lietišķām attiecībām, kur viens otru izmanto kā līdzekli kāda sava mērķa sasniegšanai, draudzībai piemīt pašvērtība, tā pati par sevi ir labums; draugi palīdz viens otram nesavtīgi: ‘’nevis pienākuma pēc, bet kā draugam.’’
Atšķirībā no tuvības, ko nosaka asinsradniecība, vai no biedriskuma, kur pie kāda kolektīva piederošos vieno grupālas solidaritātes saites, draudzība ir individuāli selektīva, un tā dibinās uz savstarpējām simpātijām.
Visbeidzot, atšķirībā no virspusīgām paziņattiecībām draudzība ir dzuļas un intīmas attiecības, kas balstītas ne tikai uz savstarpēju palīdzību, bet arī uz iekšēju tuvību, atklātību, uzticību, mīlestību.
Savdabīgu filozofisku rezumējumu par draudzību izdarījis Aristotelis, kurš ‘’Nīkomaha ētikā’’ pirmais devis viengabalainu draudzības teorijas aprakstu, formulēdams draudzību kā patstāvīgas, tikumiskās attiecības, kas atšķiras no citām sociālajām saitēm un emocionālajām pievilksmēm. Viņš aplūko draudzību kā ‘’specifiski cilvēcisku faktu, kura izskaidrojums un mērķis meklējams neatkarīgi no dabas likumiem un transcendētā Labuma, kas iziet ārpus empīriskās esamības ietvariem.’’ Citiem vārdiem sakot, Aristotelis analizē draudzību ne tikai no filozofiski ētiskā, bet arī no psiholoģiskā viedokļa.
Draudzība, uzskata Aristotelis, ir svarīgākās cilvēka jūtas. ‘’Draudzība ir pats nepieciešamākais dzīvē, jo neviens nevēlas sev dzīvi bez draugiem, pat ja viņam būtu visi pārējie labumi...’’…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register