Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:923164
 
Evaluation:
Published: 09.11.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Džordžs Bērklijs (1685-1753) savā darbā Traktāts par cilvēka izziņas principiem vēršas pret tā laika dabaszinātņu mehānisko un kauzālo pasaules skaidrojumu.
Ievads.
1 Filosofija- gudrības un patiesības izpēte.
Lielākā cilvēku daļa (neizglītotie), kuri filosofijai nav veltījuši daudz sava laika, būtu jāiemanto šaubas un problēmas, bet tā nav. Viss, kas ir neparasts, liekas izskaidrojams. Taču tiklīdz šķiramies no instinktiem, sekojot augstākiem principiem (pārdomāt lietu dabu), uzrodas šaubas par līdz šim izprastajām lietām. Sajūtu orgāni ir maldīgi, mēģinot tos labot ar spriešanu, nonāk skepticismā.
2 Spējas, kas mums piemīt, ir dabas veltītas dzīvības uzturēšanai, nevis lietu iekšējās būtības izpētei. Galīgais (cilvēka prāts) nevar izprasts bezgalīgo (lietas, kurām piemīt bezgalība).
3 Ir maza iespēja, ka pareizi secinājumi no patiesiem principiem novestu pie sekām, kas nevarētu novērst pretrunas, bet tas nebūtu saskaņā ar Providences rīcības metodēm. Grūtības pastāv vienīgi mūsu pašu dēļ.
4 Ne bez pamata grūtības mazāk rodas no lietu neskaidrības nekā no maldīgiem principiem.
5 Ne vienmēr plašs skats ir skaidrāks.
6 Uzskats- prātam piemīt spēja veidot abstraktas idejas = jēdzienus par lietām. Abstraktās idejas kalpo par objektiem loģikas un metafizikas zinātnēm, kā arī citām, kas tiek uzskatītas par cildenākajām zinātņu nozarēm.
7 Lietu īpašības = modi nepastāv katrs par sevi, bet ir sasaistīti kopā vienā priekšmetā. Prāts spēj apskatīt katru īpašību atsevišķi, izveidojot sev abstraktas idejas.
8 Prāts apskata atsevišķi vai izdala kopīgo uztvertajās īpašībās, izveidodams abstraktu ideju par izplatību (nav ne līnija, ne virsma, ne ciets ķermenis; bez formas, lieluma; bet ir ideja).
9 Prāts sev izveido abstraktas idejas par īpašībām un modiem, kā arī domās iegūst idejas par sarežģītākām lietām, kas sevī ietver vairākas vienlaikus pastāvošas īpašības (Pēteris, Džeimss, Džons).
10 Var abstrahēt vienā nozīmē- aplūkot atsevišķi kādas daļas vai īpašības-, bet nevar abstrahēt vienu no otras vai iedomāties atsevišķi īpašības, kurām nav iespējams eksistēt atdalītām, kā arī nevar izveidot vispārīgo jēdzienu, abstrahēdams no atsevišķām daļām. Abstrakti jēdzieni ir sarežģīti, tāpēc sastopami tikai izglītot cilvēku vidū.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1122342
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register