Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
9,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:657016
 
Evaluation:
Published: 26.10.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Used
Extract

Nauda ir vispārējs ekvivalents, ar kuru var izteikt visu citu preču un pakalpojumu vērtību. Tādējādi nauda ir īpaša prece, kas veic vērtības mēra funkciju procesos starp preču ražošanu un preču maiņu.

1.1.2. Naudas funkcijas

Naudai ir vairākas funkcijas: maiņas līdzekļa funkcija, uzkrāšanas līdzekļa un vērtības mēra funkcijas.

1.1.2.1. Maiņas līdzeklis

Pirmā no tām – maiņas līdzekļa funkcija. Preču ražotāji jau tirdzniecības pirmsākumos saprata, ka mainīt preces bartera ceļā ir neērti. Vajadzīgajiem darījuma partneriem ne vienmēr sakrita intereses, turklāt preču vērtība mēdza būt dažāda. Tā radās maiņas līdzekļi, kurus akceptēja visi preču ražotāji. Sākotnēji par maiņas līdzekļiem kalpoja dažādas preces – ādas, labība un citas. Vēlāk par vispārēju maiņas ekvivalentu kļuva cēlmetāli – zelts, sudrabs. Mūsdienās no tiem kā maiņas līdzekļa pasaule ir atteikusies, jo tie tāpat kā citas preces maina savu vērtību atkarībā no pieprasījuma un piedāvājuma cēlmetālu tirgū. Cēlmetālus aizstājusi papīra nauda, ko emitē katra atsevišķa valsts.

1.1.2.2. Uzkrāšanas līdzeklis

Lai nauda pildītu maiņas funkciju, tai ir jāsaglabā sava vērtība. Līdz ar to rodas iespēja naudu uzkrāt, lai tērētu nākotnē. Tādējādi nauda pilda uzkrāšanas līdzekļa funkciju.

1.1.2.3. Vērtības mērs

Vienlaikus nauda pilda arī vērtības mēra funkciju. Tā ir līdzeklis, lai izmērītu dažādu preču relatīvās vērtības, dod iespēju tās salīdzināt savā starpā.
Mūsdienās nauda vairs nenozīmē tikai papīra banknotes un metālu monētas. Tehnoloģiju attīstība nodrošina dažādu finanšu resursu ātru un efektīvu konvertēšanu no cita citā. Tāpēc ir zudusi robeža starp naudu un vairākiem citiem vērtību mēriem.

1.2.1. Skaidrā nauda

Populārākais un arī primārais naudas veids ir skaidrā nauda. Tā var tikt izmantota norēķiniem nekavējoties. Taču tā ir tikai aisberga redzamā daļa, kas atrodas ikdienas apritē.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register