Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:234769
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.04.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

. Ekoloģija vide, ekoloģiskie faktori to iedalījums.
VIDE – ir viens no svarīgākajiem jēdzieniem ekoloģijā. Ar to saprot dabas ķermeņu un dabas procesu parādību kompleksu, ar kuru organisms atrodas tiešā vai netiešā mijiedarbībā. Uz zemes ir sastopamas 4 tipu dzīves vides vai 4 ekoloģiskās sistēmas: ūdens, gaiss, augsne, cita organisma ķermenis. VIDE kurā dzīvo organisms ir elementi, kas organismam nepieciešami un ir arī tādi elementi, kuriem nav nozīmes organisma dzīvē. Ek.(ā) primārā nozīme ir tiem elementiem, kuri nodrošina organisma augšanu, attīstību, izdzīvošanu un vairošanos. Vides elementus, kas tieši vai netieši iedarbojas uz organismu (un izraisa tam pielāgošanos) sauc par Eko.faktoriem.
Eko.faktori iedalās:
Abiotiskie – vides neorganisko apstākļu kopums, kas ietekmē organismus, / fizikāli ķīmiskie: klimatieskie gaisma un starojuma enerģija, temperatūra gaisa mitrums, nokrišņi, sniega sega, atmosfēras spiediens, gāžu sastāvs, gaisa kustība u.c. augsnes (edafikie) orografiskie (ģeomorfoloģiskie) – saistīti ar kalniem t.i.-reljefu./
Biotiskie – dzīvo organismu savstarpējā ietekme,- fak.mikrobogēnie, fitogēnie, zoogēnie, tiem var būt visdažādākais raksturs. Dzīvie organismi: var būt kā dzīves vide, “..”barība var sekmēt vairošanos, tie var iedarboties fiziski, ķīmiski vai citādā veidā, “..” tieši vai netīši.
Antropogrēnie – cilvēku tieša vai netieša ietekme uz organismiem / organismi un to grupas ietekmējas tieši netieši, tie var būt: Fizikālie,ķīmiskie, mehāniskie. Eko.faktoru likumsakarības Dažādi ekolo.faktori iedarbojas uz organismu atšķirīgi. Atbilstoši tam atšķirīgi. Atbilstoši tam atšķirīgi ir arī organismu pielāgojumi šiem faktoriem. Eko.fak.iedarbības efekts ir atkarīgs ne tikai no viņu rakstura, bet arī no devas ko organisms uzņem. VISIEM organismiem evolūcijas (attīstības) procesā ir izveidojušās pielāgišanās spējas uztver šos faktorus noteiktās kvantitatīvās robežās – katram organismam pastāv noteikta kvantitāte, kas viņam ir vislabvēlīgākā.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register