Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:381966
 
Evaluation:
Published: 22.01.2016.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

58. Atcēlējs līgums.
Atcēlējs līgums ir īpašs līgumu veids, ko noslēdz ar pārādnieku, kad kreditors izvēlās izmantot savas tiesības atteikties no prasījuma, ja vien šī atteikšanās nenotiek parādnieka gribas rīkojumā.
• Atcēlējam līgumam jābūt tādā pašā formā kā pamatlīgumam.
• Līgumu, kas noslēgts vienkārši vienojoties, var arī atcelt tāpat vienojoties. Bet ja līguma noslēgšanai bijusi vajadzīga sevišķa forma, tad tāda pati jāievēro to atceļot.
• Tas var būt ar atliekošu vai atceļošu nosacījumu.
• Ja līgumā ir noteiktas trešo personu tiesības, tad šādas tiesības līdzēji nevar izbeigt, ir jārēķinās ar trešās personas gribu.
• Šajā gadījumā nesaista vienpusējs kreditora paziņojums par atteikšanos no sava prasījuma. Tāpat kā visi citi līgumi, tas nav atsaucams vienpusēji.
• Pēc līguma atcelšanas, tas tiek iznīcināts un uzskatāms par nekad nebijušu.
• Atcēlēju līgumu var noslēgt arī dalībniekiem izsakot savu gribu klusējot. Nevar uzskatīt, ka tikai tādēļ, ka parādniekam ķīla atdota, parāds automātiski tiek dzēsts, ja vien šādu secinājumu neattaisno īpaši iemesli
59. Izlīgums.
Izlīgums ir līgums, ar kuru tā dalībnieki kādu apstrīdamu vai kā citādi apšaubāmu savstarpēju tiesisku attiecību, savstarpēji piekāpdamies, pārvērš par neapstrīdamu un neapšaubāmu. Vietnieks var noslēgt izlīgumu tikai tad, kad viņš tieši uz to pilnvarots. Universālpilnvara vai ģenerālpilnvara (2291.p.) šim nolūkam nav pietiekoša. Tiesiska attiecība, kas izbeigta ar spēkā nākušu tiesas spriedumu, nevar būt par izlīguma priekšmetu; bet izlīgums ir atļauts par sprieduma izpildīšanas veidu. Izlīguma sekas ir tās, ka izlīdzējs atteicas no savas prasības un tās vietā iegūst no izlīguma izrietošo prasījumu. Ar to tomēr pats par sevi nenodibinās pārjaunojums, ja nav ievēroti vajadzīgie noteikumi (1867. un turpm.p.). Izlīgumam ir vienāds spēks ar likumīgā spēkā nākušu tiesas spriedumu, un tādēļ izlīgumu nevar vienpusēji ne apstrīdēt, ne atcelt. Ja viens no izlīguma dalībniekiem izlīgumu neizpilda, tad otram ir tiesība tikai prasīt tā izpildīšanu; bet izlietot agrāko, ar izlīgumu izbeigto prasījumu viņš vairs nevar.
60. Tiesas spriedums.
Prasījums, kas kreditoram atraidīts ar spēkā nākušu tiesas vai šķīrējtiesas spriedumu, izbeidzas ar visiem tā blakus prasījumiem.
61. Noilgums.
Saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likuma noteiktā noilguma termiņā. Parādnieks, no kura prasa izdot noteiktu svešu lietu, nevar atsaukties uz noilgumu, ja pretējā puse pierāda, ka viņš vai viņa priekšgājējs nav pa visu noilguma laiku valdījuši šo lietu labā ticībā. Visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.

Author's comment
Editor's remarks
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register