Gaļa ir pārtikas produkts, ko iegūst galvenokārt no siltasiņu dzīvniekiem – cūkām ,liellopiem, aitām, putniem, medījumiem. To veido muskuļaudi un taukaudi.
Gaļa ir nozīmīgs olbaltumvielu avots uzturā , un tajā vienmēr ir vairāk vai mazāk tauku . Ogļhidrātu gaļā ir ļoti maz .
Vidēji liesā gaļā ir
Olbaltumi 19 – 23 %
Tauki 1 – 10 %
Ūdens 71 – 77 %
Organisms izmanto 97 % gaļas olbaltumu un 25 % saistaudu . Galvenie saistaudu olbaltumi ir kolagēns un elastīns , ko gremošanas fermenti sašķeļ vāji . Kolagēns pēc gaļas termiskās apstrādes un skābā vidē ir sašķeļams daļēji . Elastīns ar gremošanas fermentiem nav sadalāms .
Liellopu gaļā polinepiesātināto un piesātināto taukskābju attiecība vidēji ir 0,05 , cūkgaļā – 0,5 , vistu gaļā – 0,8 .
Gaļā ir daudz B grupas vitamīnu , bet A un C vitamīns ir tikai aknās un nierēs gaļa ir nozīmīgs dzelzs , fosfora , vara un mangāna avots uzturā .
Gaļa gandrīz pilnīgi tiek sagremota un uzsūkta . To parasti uzsver kā gaļas labo īpašību . Taču uzturzinātnieki jau ir atzinuši , ka zarnām ir vajadzīgas noteikta apjoma darbības , tā, ka produkta pilnīga uzsūkšanās vairs nav pozitīvi izceļama īpašība .…