Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ

Great deal: today with a discount!

Regular price:
12,99
You save:
1,82 (14%)
Discounted price*:
11,17
Purchase
Add to Wish List
ID number:220989
Author:
Evaluation:
Published: 29.05.2015.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

83. Klīniskās barošanas iespējas un ievades veidi.
Normālā diēta – pilnvērtīgs uzturs, ko pacients sāniem stacionārā;
Pārtikas piedevas – tos ordinē pacientiem, kas ar parasto diētu nespēj uzņemt pietiekami daudz uzturvielas; pārtikas piedevas parasti gatavo slimnīcās no piena vai olām;
Enterālā barošana – barošanas veids, ko realizē ar nazogastrālo, nazoenteralo (duodenālo) vai gastrostomu ievadās speciālo barošanas šķidrumu nepārtrauktas infūzijas vai bolu veida. Indicēta slimniekiem, kas nevar norīt ēdienu (pēc mutes, rīkles operācijām, motoriskām patoloģijām), pacientiem ar malabsorbciju, īsas zarnas sindromu, hronisko pankreatītu, iekaisīgām zarnu slimībām.
Parenterālā barošana – ja nevar nodrošināt enterālo barošanu, šī metode relatīvi ir dārga un saistīta ar daudzām komplikācijām. Realizē ar parenterālo maisījumu i/v ievadi. Maisījumi ir sterili un parasti satur glikozi, aminoskābes, lipīdus, elektrolītus, mikroelementus un vitamīnus; to ievada nepārtrauktas infūzijas veidā. Barošanas korekciju veic pēc asinsanalīzēm.

84. Uztura rekomendāciju piemērs GERS pacientam ar A pakāpes ezofagītu.
Pārtraukt pārmērīgu alkohola lietošanu, samazināt tauku saturu uzturā, samazināt porcijas apjomu, att;2urēties no ēšanas pirms gulētiešanas, neēst pirms fiziskas slodzes, atturēties no šādiem pārtikas produktiem: šokolādes, piparmētras, kafijas (ar un bez kofeīna), tējas, kolas dzērieniem, tomātu produktiem, citrusaugļiem un sulām. GEAS mazina piena produkti, olbaltumvielas, minerālūdens.

85. Uztura rekomendācijas pacientam ar divertikulāro slimību (resnās zarnas kreisās puses divertikulozi).
Nepieciešams uzņemt vairāk šķiedrvielas, jo tās novērš aizcietējumus, samazina spiedienu resnajā zarnā un mazina risku divertikuļu iekaisumam. Ēdienreizēm jābūt regulārām. Daudz šķiedrvielas satur: pupas un pākšaugi, klijas, pilngraudu produkti, melnie rīsi, augļi (āboli, banāni, bumbieri), dārzeņi (brokoļi, burkāni). Ja pacients nelieto uztura daudz šķiedrvielu, tad diēta jāuzsāk pakāpeniski, lai novērstu diskomforta sajūtu vēdera un vēdera pūšanos. Mērķis ir 25-30g šķiedrvielu dienā. Nepieciešams uzņemt pietiekami daudz šķidruma, un nodrošināt adekvātu fizisko slodzi (vairāk staigāt).

Author's comment
Editor's remarks
Load more similar papers

Send to email

Your name:

Enter an email address where the link will be sent:

Hi!
{Your name} suggests you to check out this Atlants.lv paper on „Gastroenteroloģija”.

Link to paper:
https://eng.atlants.lv/w/220989

Send

Email has been sent

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register