Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:544695
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.03.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Kas ir genotoksiskais piesārņojums?
Genotoksīni– faktori, vielas, kas iedarbojas (saindē) uz ģenētisko materiālu.
Toksīni- indes, kas rada organisma f-ju traucējumus vai nāvi.
Genotoksīni darbojas ar nokavētu (paildzinātu) laika intervālu, kopš to iedarbības brīža. Genotoksīns nepārtrauc darbību, bet ietekmē informācijas molekulas, kuras rezultātā rodas f-jas traucējums, kas izpaužas ne uzreiz. Izpausmes var būt gan iedzimtības/ pārmantoti defekti, gan izraisot pārmaiņas dzimumšūnās. Ja tiek veikta iedarbība uz dzimumšūnām, tad ģenētiskā pārmantojamība uz ķermeņa šūnām- tajā pašā paaudzē izpaužas, var nepārmantot nākamās paaudzes. Genotoksīni rada iedzimtības problēmas, bet dzīvību neiznīcina. Cīnīties- neitralizēt vai pastiprināt organisma imunitāti pret genotoksīniem. Leikoze- asins šūnām. Audzēji u.tml. izpausmes.
Kā attīstās organisms? No 1 zigotas, kurā info no tēva un mātes. Daloties zigotai, info tiek saglabāta abos jaunajos veidojumos. Ģenētiski ir noteikts šūnu dzīves ilgums. Genotoksīnu konstatēšanas metodes- pēta dabā dažādu objektu gēnu mainību. Atkritumi un izmeši ietekmē to vidi, kurā atrodas. Lit. „Bikini sala” Radiācijas iedarbība. Genotoksīni rada iedzimtības izmaiņas, rada plašu ģenētisko spektru. Izjauc dabā līdzsvaru, taču dzīvību neiznīcina. Ģenētiskā izlase. Jaunu slimību rašanās, esošo slimību daudzveidošanās, darba spēju zudums, audzēji. Pēdējos 10 gados saslimstība ar vēzi palielinājusies par 20%. 2 ceļi, kā nevēlamo dinamiku pavājināt: 1)Izvairīšanās no genotoksiskajiem faktoriem; 2)izvairīties no iedarbības, nostiprinot imunitāti u.tml.
Cēloņi piesārņojumam – cilvēka darbība ar nesaudzīgu attieksmi pret vidi, kurā paši dzīvo, nerēķinoties ar darbības sekām. „Cilvēce ir kā alus muca” – rūgšanas process. Apēdam, kas ēdams un piemēslojam vidi. Pašiem jābūt kā procesa regulētājiem.…

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register