Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:273162
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.10.2011.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

8. Transcendentāla izziņa. Kā saprast „transcendentālo”? (VII)
Par transcendentālu Kants sauc jebkuru izziņu, kas vispār nodarbojas ne tik daudz ar priekšmetiem, bet ar priekšstatu izziņas veidu, ciktāl tam jābūt iespējamam apriori.

8.1. Transcendentālā filozofija un tīrā prāta kritika. Kanta pētījums kā transcendentāla kritika. Tā nolūks un objekts. (VII)
Transcendentālā filozofijai būtu pilnīgi jāietver kā analītiskās tā arī apriorās sintētiskās zināšanas, līdz ar to tās apjoms būtu pārāk plašs, jo Kants tomēr uzskata, ka analīzē jāiedziļinās tika tiktāl, cik tas nepieciešami vajadzīgs, lai atskārstu apriorās sintēzes principus to pilnā apjomā, kas ir vienīgais, ar ko šeit ir darīšana. Šo pētījumu, ar ko nodarbojas Kants, viņš īsti par mācību saukt negrib. Viņš to sauc par transcendentālo kritiku, jo tā nolūks nav pašu zināšanu paplašināšana, bet tikai to izlabošana, un tam jākalpo par visu aprioro zināšanu vērtīguma vai nevērtīguma kritēriju, tādēļ šāda kritika pēc iespējas ir sagatavojums tīrā prāta organonam, vai vismaz tā kanonam saskaņā ar kuru varētu izveidot kā analītiski tā sintētiski pilnīgu tīrā prāta filozofijas sistēmu, vai nu tā pastāvēs tā zināšanu paplašināšanā vai vienkārši ierobežošanā.

8.2. Transcendentālās filozofijas kā tīrās spekulatīvās prāta zinātnes iedalījums no sistēmas viedokļa. Divi cilvēka izziņas stumbri. (VII)
Šādas zinātnes iedalīšanā īpaša uzmanība jāpievērš tam, lai tajā neiekļūtu jēdzieni, kas sevī satur kaut ko empīrisku, jeb lai apriorās zināšanas būtu pilnīgi tīras. Transcendentālā filozofija ir tikai tīrā spekulatīvā prāta zinātne. Janu šo zinātni grib iedalīt no sistēmas vispār viedokļa, tad tai zinātnei, ko Kants piedāvā, jāsatur, pirmkārt, mācība par tīrā prāta elementiem, otrkārt, mācība par tīrā prāta metodi. Cilvēkam ir divi izziņas stumbri – juteklība un sapratne, abiem, starp citu, ir iespējama viena kopīga, bet Kantam nezināma sakne. Ar juteklību priekšmeti tiek doti, ar sapratni tie tiek domāti.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,70 €
Work pack Nr. 1246231
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register