Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:491901
 
Author:
Evaluation:
Published: 12.05.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Tais drūmajos gados, kad pāri mūsu galvām draudīgi karājās sirpis un āmurs, pilsoniskā nepakļāvība visuzskatamāk izpaudās Meža kapos 18.novembrī un mirušo piemiņas dienā, kad ļaužu simti devās pie Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes kapa, lai godinātu viņa piemiņu. Saltajos, ātri satumstošajos rudens vakaros svecīšu liesmiņas pieminekļa pakājē viesa gaismu un siltumu sirdīs. Zīmīgi, vairākums bija nevis vecākās paaudzes pārstāvju, kas paši atcerējās Čakstes tēvu, kā prezidentu viņa dzīves laikā mīļi dēvēja, bet gan jaunieši- studenti un vecāko klašu skolēni.
Kāpēc tieši Jāni Čaksti Saeima, kurā, tāpat kā šodien, bija pārstāvētas daudzas partijas, lielā vienprātībā 1922. gada 14.novembrī ievēlēja par pirmo Latvijas prezidentu? Viņš jau toreiz bija sirms vīrs- pāri sešdesmit. Ar kādām īpašībām jābūt apveltītam cilvēkam, kurš uzņemas visatbildīgāko pienākumu- vadīt valsti?
‘Čakstes vecāki rentējuši Bērsteles muižu, viņiem piederēja arī vējdzirnavas un ķieģeļceplis. Pirmo izglītību Čakste ieguvis mājskolotāju vadībā, tad Jelgavas Sv. Annas elementārskolā, pēc tam Jelgavas ģimnāzijā, kur valdīja stingrs vācu gars. Jaunais Jānis Čakste pārējo audzēkņu vidū izcēlās kā līderis ar lieliskām organizatora dotībām. Lielākoties te mācījās vācu tautības skolēni- muižnieku dēli. Čakste no rītiem mēdzis demonstratīvi skaļā balsī latviski sveicināties. Vācu ģimnāzistiem tas, protams, nav paticis. Kāds lecīgs jauneklis uzaicinājis viņu uz dueli. Jānis veikli pratis paukoties un piespiedis pretinieku padoties. Turpmāk neiecietīgie frīči ļāvuši bauriem netraucēti sarunāties savā valodā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register