Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
12,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:844945
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.01.2003.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Saistība ir civiltiesiskā attiecība, uz kuras pamata tiesīgai personai (kreditoram) ir tiesības prasīt no saistītās personas (parādnieka) zināmas darbības, kurai ir mantiskā vērtība, izpildījumu, bet parādniekam savukārt ir pienākums šo darbību izpilīt par labu kreditoram (CL 1401.pants)

Tiesiskā attiecība.
Saistība nevar pastāvēt tikai kā pienākums vai tikai kā tiesība. No katras saistību tiesiskās attiecības izriet vismaz viens kreditora prasījums, kuram atbilst attiecīga parādnieka saistība. No šī viedokļa tiesību teorijā pamatoti biežāk runā nevis par saistību tiesību, bet par saistību kā tiesisku attiecību, kurā vienai pusei ir tiesības, bet otrai - pienākumi. Daudzas saistības veidojas kā tādas attiecības, kurās katra puse ir vienlaikus parādnieks un kreditors.

Mantiskā vērtība.
Parādnieka saistībai jābūt apveltītai ar mantisku vērtību. (CL 1401.p.). Visbiežāk tā ir lietas nodošana īpašumā. Tad ieguvēja labums ir novērtējams atbilstoši lietas vērtībai. Juridiski šī novērtējuma kritērijs ir lietas cena darījumā. Arī tām parādnieka darbībām, kas nav saistītas ar lietas nodošanu, var noteikt mantisko vērtību, vadoties no pušu noteiktās atlīdzības par darba izpildi, pakalpojumu vai citiem objektīviem kritērijiem, piemēram, apstiprinātiem pārvadājuma maksas tarifiem. Šie kritēriji var būt arī nenoteikti, galvenais, lai parādnieka pienākuma neizpilde ietekmē citus darījumus, kas var dod peļņu vi zaudējumus.
Saistībās no neatļautas darbības parādnieka pienākums ir atlīdzināt zaudējumus. Sarežģīts ir jautājums par veicamās darbības mantisko vērtību personas (goda, cieņas, personiskās brīvības) un tās veselības aizskārumos. Līdz ar to, par saistības priekšmetu var būt arī tāda darbība, kurai pašai par sevi nav mantiskas vērtības. Tomēr kreditora prasījumam jebkurā gadījumā jābūt saistītam ar kādu viņa pamatotu interesi (piem. mantiskās vērtības nav parādnieka saistībai atsaukt ziņas, kas skar kreditora godu un cieņu). …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,70 €
Work pack Nr. 1226275
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register