Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:945879
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.06.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

30. Konstitūciju (K) veidi.
K att-bu noteica: 1) analītiskas demokrātijas t-kā kārtība – V ievieš amatpers. Amatu ieņemšanas mehānismu, termiņus, kvorums, vēlēšanas u.c. 2) dabisko tie-bu koncepcija – atzīst par neapstrīdamu tie-bas uz dzīvību, brīvību un īp. Constitution – latīņu val. – nolikums, priekšraksts, notikums, norma. 1861 g. A.Kronvaldis ieviesa jēdzienu “Satversme”. Ar K saprot vienu vai vairākus TA, kas nosaka V uzbūves pamatprinc. un kam ir nac. t-bu sist-mai piemītošs augstākais jur. spēks. Par K min. var uzskatīt: cilv. un pilsoņa t-bas; tautas suverēnās t-bas; V varas dalīšana; parlaments un valdība; neatkarīgas tiesas pastāvēšana. K satura virzieni jeb regulēšanas bloki: 1) cilv. un pilsoņa t-bu un brīvību konstituc. regulējums. Cilvēkt-bu nekad nevar būt par daudz. 2) Konstituc-lais attiecību regulējums, kas izriet no fakta, ka V vara pieder tautai. Tautas vara eksistē kā nedalāma, neatsavināma un neierobežota vara. Tauta pats svarīgākais K subjekts. 3) V organiz. pamatu regulējums, kas ietver V nosauk., V formu (repub.), darbības princ. 4) likumd. un izpildvaras un tiesu varas konstituc-lais regulējums. Apjoma ziņā plašākais bloks visu K saturā. Par mažoritārām un proporcionālām vēlēšanu sist. (Latv. ir proporcionāla). 5) par pašvaldībām. K saturā ietverti pašv. un vietējo kopienu t-kā regulējuma pamati. 6) K saturā jaunums ir politisko partiju un arodbiedrību reglamentācija. Hesse piedāvā 3 K f-jas: - likumd.; - izpildes; -tiesu f-jas. K forma - TN ārējā izpausme, kas izteic sevi t-bu avotos. K. no t-bu viedokļa formas iedalās: mono K (viens norm akts), poli K (daudz) sastāv no vairākiem t-bu aktiem. K struktūra – ir tās normu izklāsta veids un secība. K. iekšējā uzbūve - 5 daļas: preambula, konstitucionālo normu pamat daļa, pārejas noteik., grozījumi, pielikumi.
K var klasificēt:
1) pēc noformēšanas veida - rakstītas vai nerakstītas (pēc V gribas). Sākot ar 18.gs. K galvenokārt bija rakstīti dok., jo izslēdz patvaļīgu pieeju vai tiešu sagrozīšanu. Nerakstītā veidā pastāv GB.
2) pēc grozīj. izdarīšanas kārtības - cietās, lokanās un kombinētās. Lokanās K var mainīt tādā pašā kārtībā kā maina lik. Lai veiktu izmaiņas cietajās K, nepieciešami speciāli nosacījumi (tautas nobalsošana, referendums, deputātu kvorums). Kombinētās K pantus var grozīt parastā kārtībā (saņemot absolūtu deputātu balsu vairākumu).
3) pēc V politiskā režīma - demokrātiskās, autoritatīvās, totalitārās;
4) pēc V pārvaldes formas - monarhiskās, parlamentārās, prezidentālās;
5) pēc V uzbūves formas - federālās un unitārās;
6) pēc dok. skaita - īsās vai garās (no viena vai vairākiem dok. preambulas esamība vai neesamība; iedalīta nod., vienlaidus teksts; izmaiņas ir kā atsevišķa K daļa, izmaiņas ietvertas K);
7) pēc pieņemšanas laika - vecās vai jaunās (līdz 1945.g.- vecās);
8) Rietumeiropas (īsa reglamentācija, lakonisks teksts, detalizēts apraksts), angloamerikāņu (īsa un vispārīga), trešās pasaules valstu (pārņemtas), revolucionārās jeb mīta K (utopisma ideja, vēlamais tiek uzdots par esošo un reāli nedarbojas). Vēl K iedalās materiālās (pastāv visās V), formālās, faktiskās, fiktīvās (autoritāros un totalitāros režīmos).
K pieņemšanas mehānismi:
1) K pieņem satversmes sapulce (Latv.) tauta ievē īašu institūc. Kurai piemīt mērķis izveidot V K. Tas ir vecākais K pieņemšanas veids. Tautas nobalsošana pats demokr-kais K. Pieņemšanas variants, bet ar negatīvām iezīmēm pilsonis nevar izteikt par kādu konkrētu K. pantu, jo balso par vai pret.

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1191643
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register