Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
14,20 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:711561
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.01.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Krimināltiesības kā tiesību nozare. Krimināltiesību zinātne.
Krimināltiesību jēdziens un nozīme
Krimināltiesības kā patstāvīga tiesību nozare ir vienveidīgu normu kopums, kas nosaka kriminālatbildības pamatu un principus, par noziedzīgiem atzītos nodarījumus un par to izdarīšanu paredzētos sodus, reglamentē soda noteikšanas principus, kā arī nosacījumus atbrīvošanai no kriminālatbildības un soda.
Krimināltiesības ir publisko tiesību nozare, kas regulē attiecības starp personu, kas vainīga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, un valsti tās kompetentu institūciju personā, piedraudot ar sodu un piemērojot sodu valsts vārdā.
Kā tiesību zinātnes nozare krimināltiesības pēta noziedzīgu nodarījumu un sodu tiesisko reglamentāciju, veic teorētisko likumu skaidrošanu un to piemērošanas prakses izpēti, apzina krimināltiesisko institūtu vēsturiskās attīstības etapus un citu valstu krimināllikumu īpatnības, tādējādi radot bāzi krimināltiesību normu iedarbības un piemērošanas pilnveidošanai.
Krimināltiesību teorija ir cieši saistīta ar vispārīgo valsts un tiesību teoriju, tādām krimināltiesiskām zinātnēm kā kriminālprocess, sodu izpildes tiesības, kriminoloģija, kriminālistika.
Krimināltiesību principi un funkcijas
Krimināltiesībām piemīt noteikti principi:
Tā likumības princips nosaka nacionālo normu atbilstību staptautiskajām tiesībām un Satversmei, izslēdz krimināllikuma piemērošanu pēc analoģijas; vainīguma princips deklarē, ka nav noziedzīga nodarījuma bez vainas; saskaņā ar taisnīguma principu paredzēta soda individualizācija; humānisma princips paredz kriminālatbildību izslēdzošus apstākļus un izpaužas iespējā atbrīvot personu no kriminālatbildības un soda utt.
Krimināltiesības veic vairākas funkcijas, un par to galvenajiem iedarbības virzieniem atzīstama aizsargājošā funkcija, kura izpaužas svarīgāko interešu aizsardzībā ar tai piemītošajiem specifiskajiem līdzekļiem; regulējošā funkcija - noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rezultātā radušos attiecību regulēšana; preventīvā jeb brīdinošā funkcija - personu atturēšana no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas; audzinošā funkcija -cieņas pret likumu ieaudzināšana.
Krimināltiesību struktūra
Krimināltiesību struktūru veido Vispārīgā un Sevišķā daļa, kuru normas ir cieši savstarpēji saistītas, jo krimināltiesiskās regulēšanas uzdevumu un mērķu sasniegšana iespējama tikai to vienlaicīgas piemērošanas rezultātā.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,70 €
Work pack Nr. 1174432
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register