Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:572144
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.01.2017.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

SOKRĀTS -> Sokrāts neveido ideālo valsts modeli, bet iestājas par valsti kā tādu, jo tā sniedz tiesisko drošību. Saka, ka viss likumīgais ir taisnīgs – jebkura likuma ievērošana pati par sevi ir taisnīga (likuma neievērošana ir netaisnīga). Ja spriedums ir kļūdains, tas nedod tiesības to nepildīt, jo svarīgāk ir tas, ka valsts, likumi un tiesa vispār pastāv. Tas, ka kādā gadījumā nav sasniegts rezultāts, nav tik svarīgi (indivīds tiek pakārtots sabiedrības labumam, kopējām interesēm – paciest, ka likums ir netaisnīgs). Likumus un tiesas spriedumus var kritizēt (mērķis – to uzlabošana), bet tie tik un tā jāievēro. Taisnīgums drīzāk identificējams nevis ar atsevišķiem likumiem, tiesas spriedumiem, bet ar visu tiesisko kārtību, t.i., polisu.
*Radbruha formula – ko darīt, ja likums ir netaisnīgs. Ievieš mīkstināto teoriju – mērenas netaisnības gadījumos piekrīt Sokrātam; bet, ja likums ir acīmredzami netaisnīgs, tad tādu nedrīkst pildīt.
Sokrāts pakļaušanos likumam pamatoja ar to, ka polisas vara pār pilsoņiem pielīdzināma līgumam. Pildīt līgumus ir ētikas prasība, pašsaprotama lieta. Uztvēra polisas likumus par sava veida sabiedriskajiem līgumiem (pilsoņi vienojušies par rīcību konkrētās situācijās).
Sokrāts atzina, ka likums dažos gadījumos var būt netaisnīgs. Tad jāvēršas atpakaļ pie dialoga, mēģinot likumu izmainīt no iekšienes. Pilsonim jāiet uz tautas sapulci un jāstāsta par problēmu. Ja līdzpilsoņus nevar pārliecināt, tad vienīgais veids, kā rīkoties situācijā, kad nepatīk polisas likumi, tiek nodrošināta iespēja paņemt savu īpašumu un pārcelties uz dzīvi citur (iestāties citā kopībā). Bet nepaklausība likumam nav alternatīva, tā nav apspriežama.
*Sokrāta bēgšana pirms nāvessoda izpildes – līguma laušana ar savu polisu (ļaunums un netaisnība).

Likuma nepilnību novēršanai mūsdienās joprojām izmanto Radbruha formulu - Radbruhs saka, ka likumu nevar tikai vienlīdzīgi piemērot – jāskatās arī uz likuma tekstu. Ja likums ir netaisnīgs, tad tādu nevar piemērot. Radbruhs skatās ne tikai uz formu, bet arī uz saturu. Radbruha formula. Absolūti netaisnīgs likums nav tiesības.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −8,91 €
Work pack Nr. 1358808
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register