Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:786583
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.01.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Extract

1. Lauksaimniecība

2000. gadā lauksaimniecības nozares īpatsvars IKP kopējā struktūrā bija 2,5%, bet lauksaimniecībā nodarbināto īpatsvars bija 13,3%. Lauksaimniecības preču (tais skaitā saražoto pārtikas preču) eksports veido 5,4% no kopējā Latvijas eksporta. Turpretī preču imports palielinājies līdz 11,8%. Lauksaimniecības gala produkta struktūrā lielāko īpatsvaru veido tradicionālo nozaru produkcija – piens (23%), graudi (21%), cūkgaļa (11%).

Stiprās puses
Nepārtraukts lauksaimniecības attīstības politikas vadības uzlabojumu process, tai skaitā institucionālo mehānismu uzbūves izmaiņas, nodrošina atbalstu politikas plānošanas principiem un veicina tās kvalitāti, rada labvēlīgāku vidi pakāpeniskas un mērķtiecīgas nozares attīstības nodrošināšanai. Likumdošanas pamatstruktūras un principi nodrošina finansu atbalstu lauksaimniecībai ne mazāk kā 3% apmērā no valsts vispārējā budžeta izdevumiem.

Vājās puses
Lauku saimniecību struktūra ir sadrumstalota, un komerciālas attīstības iespējas ir ierobežotas. Vāja tehnoloģiskās attīstības līmeņa dēļ, saimniecību darba ražīgums ir zems. Lauksaimniecības produktu tirgus pašreizējo ienākumu līmenī faktiski ir uzskatāms par piesātinātu, turpretī eksporta iespējas pagaidām vēl nav pilnībā apgūtas. Ievērojamā daļā pārstrādes uzņēmumu ražošanas iekārtas un tehnoloģijas ir novecojušas, tādēļ produkcija tikai daļēji atbilst ES tirgus prasībām un standartiem, samazinot produkcijas eksporta iespējas.

Ražotāju ienākumi atkarīgi no klimata apstākļiem, sezonalitātes un produkcijas cenu izmaiņām, kuras nosaka situācija pasaules tirgū. Līdz ar lauksaimniecības ražošanas apjomu samazināšanos, palielinās lauksaimniecībā neizmantotās un ar krūmiem aizaugušās platības. Latvijā netiek izmantoti 19% no lauksaimniecībā izmantojamās zemes.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register