Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:384783
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.07.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 10 units
References: Not used
Extract

Sadaļā par darba pētījumiem, galvenokārt tiek apskatītas nodarbinātības problēmas un bezdarbs. Tiek apskatītas jauniešu problēmas, kas saistītas ar veiksmīgu iesaistīšanos darba tirgū. Maz tiek apskatītas tādas problēmas kā darba meklēšana un ar to saistītās problēmas, kā arī darba piedāvājums, kāds tas ir atbilstoši pieprasījumu un otrādi. Vairāki pētījumi ir par izglītības saistību ar atrašanos darba tirgū un mājsaimniecības labklājību. Tiek apskatītas dažādas sakarības starp profesionālajās mācību iestādēs apgūto un iekļūšanu darba tirgū.
Lielāko daļu pētījumu pasūtītājs ir LR Labklājības ministrija. Bet darba tirgu un profesionālo izglītību savos pētījumos ietver ne tikai Nacionālā Observatorija, ZA Ekonomikas institūts un LU Filozofijas un socioloģijas institūts, bet arī vairākas sabiedriskas organizācijas - LDDK; LTRK; PKIC, kuri veic savus lokālos apsekojumus un pētījumus savas organizācijas vajadzībām un kuri var palīdzēt izprast problēmas un tendences profesionālās izglītības sistēmas saskarē ar tirgus ekonomiku un reāli eksistējošu darba tirgu.
Galvenie secinājumi:
Nodarbināto kopējais skaits valstī samazinās kopš 1997.gada un 2000.gada novembrī bija 966,8 tūkst cilvēku, kas ir par 48,1 tūkst. mazāk nekā 1997.gadā un par 22,7 tūkst. mazāk nekā 1999.gada novembrī. Tādējādi nodarbināto iedzīvotāju īpatsvars iedzīvotāju kopskaitā 2000.gadā arī samazinājies salīdzinot ar 1999.gadu (48,5 un 49,8% attiecīgi). Nedaudz vairāk kā puse no nodarbināto kopskaita (54,6%) ir vecumā 25-44 gadi. Pēdējā gada laikā nodarbināto īpatsvars visstraujāk samazinājies 15-24 un 65+ vecuma grupās. Jauniešu zemais nodarbinātības līmenis zināmā mērā ir saistīts ar strauji pieaugošo studentu skaitu mācību iestādēs.
Pastāv liela sociālekonomiskā nevienlīdzība starp Rīgu un lauku rajoniem (piemēram, Latgalē un Vidzemē IKP 1999.gadā sastādīja attiecīgi 16 % un 19% no ES vidējā līmeņa, turpretim Rīgas reģionā – 37%). Reģistrētais bezdarba līmenis Rīgā 2000.gadā vidēji bija 4,2%, bet Rēzeknē – 12,3%. Tādēļ jaunieši arvien vairāk aizplūst no laukiem, bet darbaspēks un intelektuālais potenciāls koncentrējas Rīgā.
Būtiskas atšķirības ir ārvalstu investīciju izvietojumā, jo Rīgā un Rīgas reģionā koncentrējas 65% no to kopējā pieplūduma Latvijā.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −8,48 €
Work pack Nr. 1121045
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register