Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:895022
 
Author:
Evaluation:
Published: 18.04.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

PERSONĀLA VADĪBAS BŪTĪBA
PERSONĀLA VADĪŠANA IR zinātne, kuras izziņas priekšmets ir līdzstrādnieku personālā vadība organizācijā, AR MĒRĶI izskaidrot, atveidot, prognozēt vadības objekta izturēšanās veidu.
PERSONĀLA VADĪBA IR sociālu, ekonomisko un psiholoģisku metožu pielietošana, lai aktivizētu cilvēka faktoru noteikto uzdevumu sasniegšanai. Vēlāk saistīta ar attiecībām.
PERSONĀLA VADĪŠANA IR process, kurš noved pie tā, ka darbinieki veic tiem paredzētos pienākumus un risina noteiktus uzdevumus. Ar personāla vadīšanu saprot organizācijas politiku un procedūras, ko veic, lai piesaistītu, apmācītu un paturētu labus darbiniekus.
ATŠĶIRĪBA ir tā, ka „vadība” ir vispārīga darbība, bet „vadīšana” ir process. Līdz ar to „vadība” ir plašāks termins.
PERSONĀLA VADĪŠANU VAR TRAKTĒT divējādi: FUNKCIONĀLI – (kā funkcija, kuras uzdevums ir cilvēku potenciālās enerģijas realizēšana saimniecisko pasākumu veidā) plānošana, atlase, atalgošana, attīstīšana, sankcijas; INSTITUCIONĀLI – (kā institūcija organizatoriskajā sfērā, kas specializējās uz personāla saimniecības uzdevumu ievērošanu un izpildi. Kā institucionālais dienests, personāla saimniecība atrodas organizācijas pašā centrā attiecībā uz citiem dienestiem) speciāla nodaļa organizācijas ietvaros.
PERSONĀLS IR: cilvēks savā darba vietā ar savām cerībām, mērķiem, vajadzībām un problēmām. 2.VERSIJA – darba nesējs, motivēts indivīds, koalīcijas partneris, atbildības nesējs, izmaksu izraisītājs.
DARBA NESĒJS: līdzstrādnieks nosaka vai iekārto darbus, nosaka to saimniecisko efektivitāti. No šī viedokļa personāls kā ražošanas faktors.
MOTIVĒTS INDIVĪDS: līdzstrādnieks, kam ir kaut kādi motīvi un viņš sasniedz noteiktus mērķus. Būtiski, ka darba devējam un ņēmējam šiem mērķiem jāsakrīt, ja sāk veidoties atšķirības mērķu izpratnē.
KOALĪCIJAS PARTNERIS: līdzstrādnieks dažādos grupējumos: darba ņēmēja pārstāvniecība, darba grupām, hierarhijām, neformālām grupām. Tāpēc viņš pārstāv vismaz daļu no grupas interesēm un jūtas kā šīs grupas līdzdalībnieks.
ATBILDĪBAS NESĒJS: līdzstrādnieks jebkurā organizācijā, lielākā vai mazākā mērā jāuzņemas atbildība, kas būtiski ietekmē ikvienas organizācijas darba kvalitāti.
IZMAKSU IZRAISĪTĀJS: darbiniekam pienākas atlīdzība.
PERSONĀLA SAIMNIECĪBA: organizācijas saimniecības elements, kas saistīts ar ražošanas faktora „darbs” izmantošanu; līdzstrādnieku apgāde un nodrošinājums; lēmumu pieņemšana par attiecībām ar darbiniekiem, kas ietekmēs personāla un organizācijas darbības efektivitāti.
PERSONĀLA VADĪŠANAS PROCESS: darbaspēka resursi, apmācība un attīstība, darba ņēmēju attiecības, samaksa.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register