Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
14,20 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:786480
 
Evaluation:
Published: 31.01.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Jēdzienam „raž." ir dažāda nozīme. 1. tieši rūpniecisku izstrād. ražošanu, izslēdzot pakalpojumu izpēti; 2. ietver visu darba procesu uzņ. – izejvielu sagāde, izejvielu pārstrāde un ražošana, pakalpojumu sniegšana, noliktavu un transporta darba organizēšana.
Ražoš. ir sabiedrībai nepieciešamo materiālo labumu radīšanas process, kas sastāv no 3 elementiem: 1.darbs kā cilvēka mērķtiecīga darbība; 2. darba priekšmets, t.i., viss, uz ko vērsta cilvēka racionāla darbība (izejvielas, materiāli); 3. darba līdzekļi (iekārtas, mašīnas un instrumenti, ar kuru palīdzību cilvēks pārveido darba priekšmetus ražošanas procesā).
Galvenie ražošanas uzņ. uzd.: 1. izejvielu – materiālu, informācijas nodrošināšana ražošanas procesam; 2.noliktavu saimniecības izveidošana izejvielu glabāšanai; 3. transportēšana; 4. izstrādājumu izgatavošana un pakalpojumu sniegšana; 5. kontrole, kuru organizē no izejvielu iegādes līdz gatavam produktam noteiktos posmos; 6. plānošana, atkarīgs no klienta apkalpošanas.
Ražošanas uzņ. uzd. ietilpst viss, ko nepieciešams izdarīt, lai saražotā produkcija atbilstu patērētāja interesēm - izgatavot vajadzīgas lietas par vajadzīgu cenu, vajadzīgā vietā, vajadzīgā laikā (termiņā) un vajadzīgā daudzumā.

2. Ražošanas resursi
Uzņ. resursi – uzņ. līdzekļi un darbības paņēmieni, kuri tiek izmantoti ražošanai un pakalpojumu sniegšanai.
Izdala 4 veidu resursus:
MATERIĀLU – darba līdzekļi (mašīnas, iekārtas) un darba priekšmeti (izejvielas, materiāli), kas piedalās ražošanas procesā. Viens no galvenajiem pasākumiem efektivitātes palielināšanai ir materiālo resursu racionāla palielināšana un nomenklatūras paplašināšana, kas ir paplašinātas ražošanas nosacījums.
DARBASPĒKA – veido tā personāls, kuru var iedalīt grupās: 1.Vadošais un kontrolējošais pers.; 2. Kvalificētie un nekvalificētie strādnieki. Pers. skaitu, kvalifikāciju un nepieciešamo pieredzi ietekmē vairāki faktori: nozare, kurā uzņēmums darbojas, uzņēmumā pielietojamā tehnoloģija, uzņēmuma lielums. Darbs raksturojams kā darbaspēka patērēšanas process – darbs nevar būt ražošanas process, jo tas eksistē pirms ražošana procesa un to var iegādāties ražošanas procesa veikšanai. Darba ražīgums ir atkarīgs no darbaspēka kvalitātes, pieredzes, iemaņām. Darbasp. ir noteikta vērtība. Tas arī ir noteikta prece, tai ir vērtība.
FINANŠU – ir naudas līdzekļi, kas veidojas saimniec. darbības rezultātā, un kas atrodas uzņ. juridiskas personas rīcībā. Fin. Līdz. ietekmē ražošanas sniegšanas sortimentu. F.r. veidošanās avoti ir uzņēmuma paša līdzekļi (pašu kap., pamatkap., akcijas, nesadalītā peļņa, ienāk. no telpu īres, realizācijas ieņēmumi u.c. finansu iegūšanas avoti, kas nav pretrunā ar likumdoš.) un piesaistītie līdzekļi no ārienes (līdzekļi no kredītiestādēm, bankām, valsts, privātpersonu invest., nodokļu kredīts, līzings, faktorings u.c.). F.r. veidojas no peļņas un amortizācijas atskaitījumiem. Tie finansu resursi, kuri ir paredzēti ražošanas un realizācijas procesa veikšanai un attīstības vajadzībām, ir kapitāls naudas formā. Kapitāls ir nauda, kura ieguldīta apgrozībā un kura apgrozījuma rezultātā nodrošina ieņēmumus. Kapitāla ieguldīšana saimnieciskajā darbā veido peļņu. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register