Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:335593
 
Author:
Evaluation:
Published: 30.06.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1. Salīdzināmo tiesību priekšmeta saturs un nozīme.
Salīdz. ties. (comparative law) jēdziens nāk no latīņu valodas (parare - vienādi vērtēt). Salīdz. ties. nav tiesību nozare, bet tiesību zinātne. Vieni tiesību zinātnieki to uzskata par patstāvīgu zinātni (R.Davids), citi – par zinātnisku palīgdisciplīnu, citi – par īpašu pētīšanas metodi. Salīdz. ties. pēc būtības ir intelektuālā aktivitāte, kuras objekts ir tiesības un kura izpaužas dažādu valstu tiesību salīdzināšanā, analītiskā izpētē, nosakot kopīgās un atšķirīgās iezīmes.
Salīdz. ties. jāatšķir no citām tiesību disciplīnām, kuras arī ir saistītas ar ārvalstu tiesību izpēti (piem., starptaut. privāttiesībām, tiesību socioloģijas, tiesību vēstures).
Salīdzināšana var notikt dažādos līmeņos – tiesību institūtu, tiesību nozaru, tiesību sistēmu, tiesību saimju līmenī, citiem vārdiem sakot, salīdzināšana notiek mikro, midi un makro līmenī. Mikrolīmeņa salīdzināšana vairāk piemērota praktiskiem nolūkiem, makrolīmeņa – teorētiskiem nolūkiem.
Salīdz. ties. var iedalīt 2 daļās (vispārējā un sevišķā). Vispārējā daļā ietilpst salīdz. ties. priekšmets, pētīšanas metodoloģija, pētīšanas un klasifikācijas kritēriji. Sevišķā daļa ietver konkrētas tiesību jomas, kurās veic salīdzināšanu.
Salīdz. ties. kā zinātnei ir vairāki uzdevumi: 1) informatīvais (informācijas vākšana par dažādu valstu tiesībām); 2) pilnveidošanas (nacionālās tiesību sistēmas pilnveidošana, izmantojot pētījumus par citām tiesību sistēmām; arī tiesību doktrīnas un tiesu prakses pilnveidošana); 3) tiesību propaganda (piem., padomju laikos, kad nacionālās tiesības salīdzināja ar citu valstu tiesībām, lai pamatotu padomju tiesību izcilību).…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −9,27 €
Work pack Nr. 1122923
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register