Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:287443
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.10.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Nevienā citā pasaules reliģijā dievi tik ļoti nelīdzinās cilvēkiem, kā Senajā Grieķijā. Grieķu varenajiem Visuma iemītniekiem piemita visas iespējamās cilvēcīgās īpašības- gan labās, gan sliktās. Grieķu dievu lielā cilvēcība bija viņu priekšrocība un trūkums vienlaicīgi. Tomēr katrs no viņiem ietvēra sevī kādu ideju, zināmu simbolismu, katram bija kādu īpašību dominante.
Grieķu mitoloģiskajiem priekšstatiem bija noteikta shēma, noteikta kārtība, no kā kas radās, kas bija iesākumā, kas pēc tam.
Sākumā bija Haoss – visu stihiju cīņa un sajukums. No Haosa radās māte zeme - Gaja, mitoloģiskā telpa, kas atrodas kosmosa dziļumā- Tartars, mīlas dievs, pasaules lielākais spēks- Erots. Gaja radīja Urānu- debesis. Gajas un Urāna savienībā radās Krons – laiks, kurš apņēma par sievu Reju . Gaja pareģoja, ka Krona dēls atņems dēlam varu, tāpēc Krons apēdis visus savus bērnus. Izglābies tikai jaunākais- Zevs, kurš ar Prometeja palīdzību iekarojis Visumu un pasaulē beidzot iestājusies kārtība.
Ja tiek uzskatīts, ka katras tautas mitoloģija atspoguļo pašu cilvēku priekšstatus par labo un ļauno, tad būtu jāpieņem – seno grieķu tēvi to vien tik darīja, kā aprija savus bērnus. Bet šausminošā patiesība par Kronu nav nekas cits kā zināms pārspīlējums tam, ka laikam jau paaudžu konflikts ir pastāvējis visos laikos un tautās un ka allaž tēvi ir ne tikai priecājušies par bērnu panākumiem, bet arī baidījušies, ka viņus kā Indrānu māti un tēvu pārāk ātri “neaizsūta dzīvot pirtiņā”.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register