Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:486427
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.11.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Tēma: Cilvēka organisma pielāgojums apkārtējai videi.
Hipotēze: Skaļa mūzika kaitē cilvēka veselībai.
Pētījuma gaita:
Atrast informāciju par skaļas mūzikas ietekmi uz cilvēka veselību.
Uzzināt pusaudžu domas par skaļas mūzikas ietekmi.
Apkopot iegūto informāciju.

Iegūtās informācijas analīze.
Svarīgākais naktskluba vai draugu ballītes atribūts ir skaļa mūzika. Nu tiešam, kāda gan līksmība bez labas un skaļas mūzikas. Taču šie cilvēki pat nedomā, ka neatgriezeniski bojā savu dzirdi.
Trokšņa sajūta ir atkarīga no skaņas stipruma un skaņu viļņu svārstības biežuma, jo lielāks skaņas stiprums, jo stiprāk sajūti skaņu. Trokšņa skaļums atkarīgs no telpas akustiskajām īpašībām, kuras nosaka tās saturs, forma, mēbeļu izvietojums, grīdas, sienu un griestu segums. Tas viss ietekmē skaņas viļņu rezonansi.
Jaunu cilvēku dzirde ir jūtīgāka pret troksni, tāpēc tā ir veiglāk un ātrāk ievainojama. Mediķi ir konstatējuši ka impulsu stila mūzikas trokšņa dēl aptuveni 30 – 40 % procentiem jauniešu dzirde jau ir bojāta. Klausoties šada tipa mūziku tiek kairināta arī nervu sistēma, pat maina cilvēka raksturu un uzvedību.
Leila trokšņa dēļ cilvēks pat var kļūt kurls. Ilgi uzturoties trokšņainā vidē (60 – 70 decibeliem), sāk sāpēt galva, ausīs dūc un džinkst, tiek traucēta gremošana, miegs un paaugstinās asinsspiediens.
Jūtīgās dzirdes šūnas mūsu ausīs no stiprā trokšņa iet bojā un neatjaunojas. Attīstoties kurlumam, dzirde sākumā vājinās tikai uz augstajām frekvencēm, t.i., vairāk nekā 4000 Hz, tāpēc pats cilvēks to nejūt. Protams, pēc viena vētraina vakara nebūs jāvelkas uz aptieku pēc dzirdes aparāta, tomēr sadzirdēt sarunas biedru būs grūtāk.
Pēc Amerikas zinātnieku datiem, nekaitējot savām ausīm, divas stundas var izturēt elektriskā zāģa skaņū (100 dB). Klubā , kur spēlē skaļu mūziku (110 dB), ir dorši uzturēties ne ilgāk kā pusstundu. Palielinot skaņu par katriem 10 dB kaitējums tavām ausīm palielinās 10 reižu.
Interesants fakts, ap 2000 pirms mūsu ēras Ķīnā uz nāvi notiesātos mēdza piesiet netālu no liela zvana un lika zvanīt tik ilgi , kamēr nolemtais nemira.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register