Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:368348
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.04.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 1 units
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Extract

Pirms 18. gadsimta Rietumeiropā cilvēki ar invaliditāti tika uzskatīti par velniem un dēmoniem. Viņi tika atstumti un bieži sodīti ar nāvi. No 18.gadsimta un īpaši 19. gadsimtā invaliditāte tika uzskatīta par slimību, tādēļ cilvēki tika nošķirti un ievietoti lielās institūcijās tālu prom no apdzīvotām vietām. Mūsdienās neviens vairs nešaubās par cilvēku ar invaliditātes tiesībām, tomēr diskriminācija vēl tomēr pastāv. Sabiedrība vēl nav pietiekami pieejama, cilvēkam ar invaliditāti, jo cilvēkam ar invaliditāti vēl joprojām ir grūti nokļūt darba vietā nekā citām sabiedrības grupām. Invaliditāti ir grūti definēt. Pēdējā laikā sabiedrībā sāk lietot terminu “personas ar invaliditāti” vai “personas ar ierobežojumiem”. Invaliditāte cilvēkiem izraisa dažādas izjūtas, īpaši pašai personai, kā arī tuvākajiem apkārtējiem. Kādreiz invaliditāte tika salīdzināta ar dažādiem ierobežojumiem bez iespēju saskatīšanas. Daudzi cilvēki sevi neuzskata par invalīdiem, lai gan viņi ir ar smagiem ierobežojumiem. Arī cilvēkiem bez invaliditātes vārds “invaliditāte” izraisa dažādas izjūtas – no žēluma līdz noliegumam. Tātad, ikviens izprot invaliditāti atšķirīgi, vēstures gaitā invaliditāte tiek novērtēta dažādi, un tā tas notiks arī turpmāk, jo katrs cilvēks ir unikāls un katram cilvēkam ir nepieciešams cits atbalsts. Tāpēc ikviena sabiedrība atšķirīgi uztver cilvēkus, kas kaut kādu iemeslu dēļ ir citādi. Invalīda jēdziens: Invalīds ir persona, kurai sakarā ar slimību, traumu vai iedzimtu defektu izraisītiem orgānu sistēmu funkciju traucējumiem ir nepieciešama papildu medicīniskā un sociālā palīdzība un kurai ir noteikta invaliditāte šajā likumā un citos tiesību aktos noteiktajā kārtībā. Invaliditātes jēdziens: Invaliditāte ir ilgstošs vai nepārejošs ar vecuma pārmaiņām cilvēka organismā nesaistīts fizisko vai psihisko spēju ierobežojums, kas apgrūtina personas integrāciju sabiedrībā, pilnīgi atņem vai daļēji ierobežo tās spēju strādāt un sevi apkopt. Invaliditātes pensiju var saņemt cilvēki:
• kuri nav sasnieguši noteikto pensijas vecumu,
• atzīti par invalīdiem (izņemot, ja invaliditātes cēlonis ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība pēc 1997.gada 1.janvāra) un
• kuriem apdrošināšanas stāžs nav mazāks par trim gadiem.
Lai cilvēks varētu pieteikties uz invaliditātes pensijas piešķiršanu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā nepieciešams iesniegt:
• iesniegumu par invaliditātes pensijas piešķiršanu;
• Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas (VDEĀK) izrakstu par noteikto invaliditātes grupu;
• kā arī apdrošināšanas (darba) stāžu apliecinošus dokumentus (ja apdrošināšanas stāžs ir līdz 1996.gadam).

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register