Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Terminu, nosaukumu skaidrojumi tiesību vēsturē līdz 15.gadsimtam

     

    Summaries, Notes10 Law

5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:959427
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.08.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Apsūdzībai viduslaikos bija privāts raksturs un to nenorobežoja no civilprasības. Tiesas priekšā bija jāstājas cietušajam un pašam jāceļ savi apvainojumi apsūdzētajam. Tiesāšanas kārtība pamatojās uz principu – kur nav sūdzētāja, tur nav tiesneša. Šādu tiesas procesu sauc par akuzācijas, t.i., apvainošanas procesu. Tādejādi, ja kāds noklusēja pāri nodarījumu, valsts pret to izturējās vienaldzīgi.

ALODS
Privāts, brīvi mantojams īpašums viduslaikos (pretstats lēnim). Latvijā XIII-XIV gs. Alods apzīmēja muižu kā saimn. vienību, kas nav pakļauta valdn. virsīpašuma tiesībām. Lēņa muižu turētāji centās panākt šo muižu pārvēršanu par alodu (alodifikācija). Kurzemes hercogistē muižnieki daļēji to panāca 1570. gadā, bet pilnīgi 1776. gadā. Latgalē – 1768.gadā. Vidzemē 1783. gadā.

DRELLIS
(lejas vācu- drelle) – vergi. Uzskatīja par lietām. Verdzības cēloņi – parādos krišana, smags sods, karagūsts. No XV gs. otrā ceturkšņa Livonijas verdzības paliekas sāka ierobežot. Tā, piemēram, Valkas landtāgs 1424. g. 25. okt. Nolēma, ka „turpmāk neviena kristīgā dreļļa verdzība nevar ilgt vairāk par 10 gadiem”. Drellim tika dota iespēja arī izpirkties.

FEODS
Zemes īpašums R-Eiropā XI-XV gs., ko senjors piešķīra savam vasalim lietošanā par militāru vai administratīvu dienestu. No feoda cēlies „feodālisms” kā valsts un saimnieciskās iekārtas jēdziens, kur valdniekam kā augstākajam senjoram pieder ne tikai valsts vara, bet viņš bija arī zemes īpašnieks. Sakarā ar feoda dalīšanu mantiniekiem, preču naudas attīstību un algotņu karaspēka ievešanu XVI gs. feods zaudēja nozīmi (sk. lēnis).

FOGTI
Augstas ordeņa amatpersonas, reizēm viņi pārvaldīja pat īpašus novadus – fogtejas. XVI gs. Livonijas ordeņa valstī bija 11 fogtejas. Fogta amats nav Ordeņa statūtos minēts, tas izveidojās paražu ceļā. Fogta galvenā funkcija Liv. ord. – tiesas spriešana. Dažos novados (Kuldīgā, Cēsīs u.c.) fogts valdīja kopā ar komturu, tomēr to funkcijas nesakrita.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1191945
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register