Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
11,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:915504
 
Evaluation:
Published: 26.03.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1. VTT jēdziens un priekšmets.
TT kā zinātne ir vispārināta zināšanu sistēma par tiesībām un tiesiskajām parādībām, to būtību, attīstību, funkcionēšanu un nozīmi sabiedrībā. Tā pētī tiesisko īstenību (realitāti) valstī. TT cenšas izdibināt un izzināt tiesiskos sakarus. Tiesību zinātnē struktūras jēdziena izpratne, galvenokārt, tiek reducēta uz tiesību elementu savstarpējām attiecībām. TT priekšmets sniedz atbildi uz to, ko attiecīgā zinātne pēta. Tā veido tiesību pamatlikumsakarības, to būtības izzināšana, nozīme un attīstība sabiedrībā. Tā pēta tiesību izcelšanās cēloņus, tiesību būtību, formas, funkcijas sistēmu un citus ar tiesībām saistītus jautājumus. TT ir sabiedriska, politiski -juridiska, teorētiska un filozofiska (metodoloģiska) rakstura zinātne.
2. VTT nozīme sabiedrības tiesiskajā dzīvē.
TT un tās atziņas ir sabiedriskās dzīves attīstības metodoloģiskais pamats. TT atspoguļo sabiedriskās attiecības, turklāt tā, lai parādītu kādas tās reāli pastāv, kā arī kādām tām jābūt, - to var tikai ar domāšanas un prāta palīdzību. Lai tiesības kļūtu par sabiedrības dzīvi stabilizējošu, sakārtojušu faktoru, tām jāietver savā statusā nepārejošas, ne no kā neatkarīgas vērtības. Sabiedriskajās zinātnēs, t.s. tiesību zinātnes rīcībā ir samērā maz patiesību, kas pietiekami adekvāti atspoguļotu sociālus procesus, tāpēc cilvēkam ir svarīgi izkopt spējas meklēt patiesību. Balsoties uz TT būtības, funkciju un tās attīstības likumsakarības saiknē ar citām sociālām parādībām, sabiedrība izstrādā un noformulē idejas, noteikumus, kādā veidā var un vajag pilnveidot esošo likumdošanu vai uzlabot juridisko iestāžu darbību. Būtība TT piedāvā principus, lai stiprinātu likumību un tiesisko kārtību valstī, lai stiprinātu personas brīvības, kuras ir akceptētas starptautiskajās tiesībās.
3. Tiesību teorijas struktūra.
Zinātniskās teorijas struktūra ir iekšējā sakarība starp zinātniskās teorijas sadaļām, kas veido šo zinātnisko teoriju, veids kādā dažādas teorijas veseluma daļas sakārtotas attiecībā cita pret citu. Tiesību teorijas struktūrā tiek iekļauti pamatjēdzieni: tiesības, tiesību normas, tiesiskās attiecības, tiesiskā apziņa, tiesību realizācija un piemērošana, tiesiski pamatota uzvedība utt.
TT vispirms ietver sevī tādu struktūras elementu kā filozofijas jautājums. Filozofija ir radusies un attīstījusies kā zinātņu māte. TT daļu veido socioloģiskais elements. No socioloģijas kā zinātnes ir atvasināta tiesību socioloģija - tā ir tiesību sfēra, kas pēta tiesisko attiecību struktūru, tiesību efektivitāti, pārkāpumus, cēloņus, izmaiņas noteiktos apstākļos. TT tiek ietverta arī speciālā juridiskā teorija - šajā gadījumā iet runa par tiesību avotiem, juridisko normu klasifikāciju, realizāciju, piemērošanu. VTT struktūrā ietilpst arī citi struktūras elementi - tiesību kibernētika, sociāltiesiskā psiholoģija, juridiskā stilistika, juridiskās tehnikas teorija.…

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −12,27 €
Work pack Nr. 1173244
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register