Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:658452
 
Evaluation:
Published: 28.07.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Used
Time period viewed: 20th century (1900 A.D. to 1999 A.D.
2000 - 2010 years
Extract

1.1. Tiesu varas vēsturiskā attīstība
Līdz 1963. gadam tiesu vara Kipras Republikā (grieķu - Κυπριακή Δημοκρατία, Kypriakī́ Dīmokratía - [cipɾiaˈci ðimo̞kɾaˈtia], turku - Kıbrıs Cumhuriyeti, angļu - the Republic of Cyprus)1 piederēja Augstākajai Konstitucionālai tiesai (the Supreme Constitutional Court), Justīcijas Augstākai tiesai (the High Court of Justice) un zemāk stāvošām tiesām, kuri tika izveidoti uz likuma pamata.
Augstākā Konstitucionāla tiesa sastāvēja no „neitrālā” priekšsēdētāja, kas nepiederēja ne pie vienas nacionālas kopienas, viena kiprieša-grieķu tiesneša un viena kiprieša-turku tiesneša. Šīs tiesas kompetencē bija jautājumi par Konstitūcijas interpretēšanu; likumu, likumam pamatotu aktu, izpildvaras lēmumu atbilstības konstitūcijai pārbaude. Konstitūcijas 146. pants noteica, ka Augstākai Konstitucionālai tiesa ir tiesu uzraudzības funkcijas par valsts pārvaldes institūciju darbību un izdotajiem aktiem, pie tam Likumā „Par vēlēšanām” bija noteikts, ka Augstākā Konstitucionāla tiesa izskata arī strīdus, kas saistīti ar vēlēšanām.
Justīcijas Augsta tiesa sastāvēja no neitrāla priekšsēdētāja, diviem kipriešu-grieķu tiesnešiem un viena kiprieša-turku tiesneša, tai nebija augstākas apelācijas instances. Justīcijas Augstas tiesas kompetencē bija izskatīt sūdzības uz visiem valsts tiesu nolēmumiem, izņemot sūdzības par Augstākas Konstitucionālas tiesas nolēmumiem. Justīcijas Augstai tiesai bija ekskluzīva kompetence lietās par jūras kuģniecību, kā arī tā bija pirmās instances tiesa lietās par Republikas Prezidenta un Viceprezidenta apsūdzību valsts nodevībā, amorālā uzvedībā.
Pēc 1963. gadā notikušajām kopienu sadursmēm starp kipriešiem-grieķiem un kipriešiem-turkiem) abu augstākminēto tiesu funkcionēšana kļuva neiespējama, līdz ar to, lai nodrošinātu tiesu darbību, abas tiesas (01.1964.) tika apvienotas vienotā tiesu institūcijā – Augstākā tiesā, kura apvienoja abu līdzšinējo tiesu kompetenci.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1127114
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register