Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:886425
 
Evaluation:
Published: 07.06.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1. Interešu daudzveidības problēmas totalitārās sistēmās un to cēloņi
Interešu daudzveidība pastāv starp cilvēkiem. Cilvēki dalās grupās- tie, kas darbojas valsts interesēs, vai pretojas uzspiestai ideoloģijai. Līdz ar to cilvēku intereses nesakrīt. Viena grupa jūtas kā līderi, jo ir vara pār otriem, kuriem liegts sludināt savus uzskatus. Cilvēki jūtas pazemoti, jo tiek patstāvīgi prasīts demonstrēt pilnīgu vienprātību. Sadurās cilvēku intereses, kā cēlonis ir cilvēku neapmierinātība ar uzspiestiem uzskatiem. Problēma varētu būt interešu daudzveidības aizliegšana. Totalitārisma intereses ir visas sabiedrības intereses, tās nevar aizliegt, ne sludināt pretējas. Totalitārajā režīmā visa politiskā, ekonomiskā vara pieder elites līderi4m, līdz ar to nekāda interešu daudzveidība reāli nemaz nevar pastāvēt.
2. Vienlīdzības princips & nolīdzināšanas princips sabiedrībā & valstī.
Vienlīdzība ir universāls tiesību princips, kura reglamentējošā darbība tiesību jomā cieši saistīta ar vienlīdzību kā sociālu ideālu, kā demokrātiskas, humānas sabiedrības vērtību. Vienlīdzība ieņem centrālo vietu cilvēktiesību sistēmā. Izšķir politisko vienl., vienl. likuma priekšā & iespēju vienl.
Nolīdzināšana ir mākslīgs veids, lai visus padarītu vienādus. Nolīdzināšana ir negatīva, tā neder gandrīz nevienam, jo darbojas uz piespiešanas principa. Pozitīvais- tiem, kuri ir zem vidējā līmeņa, liek mobilizēties. Negatīvais- tie, kuri ir virs vidējā līmeņa, parasti degradējas.
3. Sociālie veidojumi un to pazīmes.
Sociālie veidojumi- indivīdu kopas jeb struktūrvienības. Analizē sociālos veidojumus kā sistēmu, lai analizētu valsti. Sistēmu raksturo 3 pazīmes: 1) elementu kopums, kas pieder sistēmai. Indivīdi, kas veido attiecīgo sociālo veidojumu; 2) attiecības starp elementiem; 3) robežas, kas sistēmu nodala no pārējām sistēmām. Tās lielā mērā nosaka sociālā kultūra. Katrā sabiedrībā ir vairāki mazi sabiedrības gribējumi. Sociālajā veidojumā katram indivīdam ir noteikta loma- tiesības un pienākumi, kādus sabiedrības grupas mums dod. Lomas dod mums tiesības, taču uzliek arī pienākumus. Ir stabili stereotipi, kā šīs lomas realizēt dzīvē, loma saprasa lielu atbildību no cilvēkiem. Sociālais veidojums kā attiecību struktūra ir sarežģīts, savstarpēji saistīto lomu un to savstarpējo attiecību tīkls.
4. Vienlīdzības principa realizācijas iespēja.
Politiskās vienlīdzības realizācijas iespējas- indivīdam nav nekādu šķirisko un sociālo barjeru, neviens netiek diskriminēts, visiem ir vienādas tiesības piedalīties politisko jautājumu lemšanā un politiskās dzīves norisēs. Politiski vienlīdzīgai personai ir ar citiem vienādas tiesības realizēt savas politiskās intereses, brīvas konkurences un sacensības apstākļos piedalīties politiskajā darbībā. Vienlīdzība izpaužas arī likuma priekšā un visiem ir vienāda tiesiska aizsardzība.
Iespēju vienlīdzība- vienlīdzība izglītības un profesijas iegūšanā. Ideāli nerealizējas, jo nabadzīgajiem ir mazāk izredžu uz panākumiem un tie prasa lielāku piepūli, nekā cilvēkiem no vidusšķiras un augstākajiem slāņiem.
Vienlīdzības princips sabiedrībā pastāv, bet katrai iedzīvotāju grupai ir dažādas tā realizācijas iespējas, kas savā ziņā rada nevienlīdzību. Vienlīdzības realizācija noved pie atgriezeniskās diskriminācijas (vēršas pret tiem, kuri iepriekš bijuši sociāli spēcīgāki).
5. Intereses & vajadzības sabiedrībā.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,20 €
Work pack Nr. 1141716
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register