Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:378466
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.01.2003.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Valsts zinātne attīstījusies Grieķijā (Atēnās), to var nosaukt par Eiropas civilizācijas attīstības dzimteni. Lai arī cilvēka attīstība sākusies Āfrikā, tā ritējusi tūkstošiem gadu, tomēr Atēnas varam uzskatīt par nopietnas civilizācijas šūpuli. Atēnu polisa bija visattīstītākā pilsētvalsts, tā bija ne vien tirdzniecības un kultūras, bet arī filozofijas centrs. Cilvēki, pārstājot ticēt mītiem, vēlējās izzināt dabas noslēpumus, atrast pirmvielu, tie sāka domāt par dvēseli. Tādēļ arī ar polisas, filozofijas attīstību, varam sākt runāt par valsts zinātnes attīstīšanos.
Vēlākajos vēstures periodos zinātni par valsti attīstījuši daudzi autori, tos var uzskatīt arī par filozofiem- Platons, Aristotelis, Svētais Augustīns, Akvīnas Toms, Ruso, Hēgelis, Kārlis Markss u.c.

Platons

Par valsts zinātnes īsto pamatlicēju jāuzskata Platons ar savu darbu ''Valsts''. Platons dzimis 428 gadā p.m.ē., miris 348. gadā p.m.ē. ''Valsts'' bija pirmais lielais darbs par politikas filozofiju. Platons kritizēja pastāvošo Atēnu iekārtu, savā darbā mēģināja rast ideālas valsts pamatu. Savā darbā viņš lieto dialoga formu starp savu skolotāju Sokrātu un grupu viņa Atēniešu draugu, šī dialoga mērķis ir parādīt ideālu valsti. Likumiem šeit nav vietas, jo ir ideāls valdnieks.
Platons sadala valsti valdniekos- filozofos, sargos un strādniekos. Katram ir jādara savs darbs, jo cilvēks jau piedzimstot ir lemts kādai profesijai. Tikai filozofi ir radīti lai valdītu, viņu likumi ir pareizi, viņiem vienmēr ir taisnība. Platons iedala cilvēka prātu līnijas vairākos posmos, sākumā ir tie, kuri redz tikai ēnas, uztver tās kā īstenību, nākošie ir tie, kas redz uguni un cilvēkus, kas ap to kustas, visaugstākie ir tie, kuri ''iznākuši no alas'' redz sauli un patieso, tikai tādi var būt valdnieki, jo tikai viņiem dota spēja redzēt lietas tādas, kādas tās ir.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,98 €
Work pack Nr. 1116030
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register