Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:765529
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.06.2013.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 2 units
References: Used
Extract

„Informācijas pieejamība tiek regulēta „Latvijas Republikas Satversmē, Informācijas atklātības likumā un likumā Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem.”
Latvijā 1998.gadā tika pieņemts Informācijas atklātības likums. Tas nosaka, ka sabiedrībai informācija ir pieejama visos gadījumos, ja vien likumā nav noteikts citādi. Informācija, uz kuru tiek attiecināts šis likums, tiek iedalīta divos veidos – vispārpieejamā informācija un ierobežotas pieejamības informācija. Sabiedrībai ir tiesības saņemt vispārpieejamo informāciju.
Viens no Satversmes pantiem, kas ierobežo mediju tiesības, ir Satversmes 96.pants, kas nosaka, ka „ikvienam ir tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību”. Tas sevī ietver arī personas datu aizsardzību. Savukārt Fizisko personu datu aizsardzības likums aizsargā fizisko personu datu apstrādi. Līdz ar to valsts pārvaldes institūciju veiktā personas datu apstrāde notiek tikai likumā noteikto un atļauto pienākumu veikšanai.
Datu aizsardzības likumā ir stingrāki nosacījumi attiecībā uz personas sensitīvo datu apstrādi. Sensitīvie personas dati attiecas uz personas etnisko izcelsmi, rasi, reliģisko, filozofisko un politisko pārliecību, veselības stāvokli un seksuālo dzīvi. Šajā likumā par personas sensitīvajiem datiem tiek dota priekšroka personas privātās dzīves aizsardzībai.
Ja persona lūdz informāciju, kas ir slepena, tad valsts institūcijas var atteikt informācijas sniegšanu. „Informācijai piešķirtais valsts noslēpuma statuss ir terminēts, un informācijas slepenības ilgums ir atkarīgs no attiecīgās informācijas slepenības pakāpes.” Konfidenciālajai informācijai slepenības termiņš ir pieci gadi, slepenai informācijai desmit gadi, sevišķi slepenai informācijai divdesmit gadi. Ja beidzas termiņš, tad iestāde var lemt par jauna termiņa noteikšanu. Jāpiemin, ka tad, kad beidzas slepenības termiņš, vairs nav pamatojumu atteikt sniegt prasīto informāciju.

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register