Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:828568
 
Author:
Evaluation:
Published: 26.06.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

2. Vēlēšanu tiesību principi.

Visu pilsoņu egalitāras, brīvas un definitīvas līdzlemšanas demokrātiskais princips klasiskajos vēlēšanu tiesību pamatprincipos izpaužas vispārējās, vienlīdzīgās, brīvās, aizklātās un tiešās vēlēšanās.
Vispārējas vēlēšanas nozīmē, ka pamatā katrs pieaugušais valsts pilsonis, neskatoties uz viņa izcelšanos, kārtu un mantu, viņa reliģisko piederību un viņa pasaules uzskatu, ir tiesīgs aktīvi un pasīvi vēlēt.
Vēlēšanu vispārējums nozīmē, ka katram ir pieejama vēlēšanu urna, tad vēlēšanu vienlīdzība nozīmē, ka katrai balsij ir vienāds svars.
Vēlēšanu brīvība nozīmē, ka neviens ne no valsts, ne privātās puses nedrīkst izdarīt spiedienu uz balsstiesīgajiem, lai piespiestu viņus nodot balsis par noteiktu virzienu vai lai aizkavētu noteikta satura balsu nodošanu. Ar šo mērķi tātad nedrīkst izdarīt ne spiedienu, lai nepiedalītos vēlēšanās, ne spiedienu nodot balsi par vai pret kādu noteiktu kandidātu vai noteiktu partiju. Likumīgs pienākums vēlēt, tātad pienākums vispār doties uz vēlēšanām ir savienojams ar vēlēšanu brīvību, jo tā vēlētājam atstāj brīvas visas piedāvātās izvēles iespējas (ieskaitot tukša vēlēšanu biļetena nodošanu).
Aizklāto vēlēšanu pamatprincipam jānodrošina vēlēšanu brīvība: katram savu balsi jāvar nodot tā, lai neviens nevarētu pārbaudīt, par ko atsevišķais vēlētājs ir izšķīries, tā, lai viņam no savas balss nodošanas nevarētu rasties nekādi kaitējumi. Tātad katram, nododot savu balsi, jāvar brīvi paust sava patiesā politiskā pārliecība.
Vēlēšanu tiešumam jāgarantē, lai pilsonim būtu pēdējais vārds. Primārie vēlētāji (demokrātijā aktīvie pilsoni) nodod savas balsis tieši personām, kuru vēlēšanas ir kopējās vēlēšanu norises mērķis, tā lai deputāts tieši saņemtu pilsoņu balsis. Pretstatu tam veido pastarpinātās jeb netiešās vēlēšanas. Tajās valsts pilsoņi ievēl elektoru kolēģiju, kuri tad no savas puses beidzot ievēl nepieciešamo valsts institūciju. Tiešums tātad nozīmē, ka pēc balsu, nodošanas nekāda starpinstance nedrīkst beigās pēc saviem apsvērumiem ievēlēt vajadzīgo personu.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1192688
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register