Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:759601
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.01.2017.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Marksisms -> Iestājas par formālo vienlīdzību. Sociālistisko tiesību skolai ir negatīva attieksme pret privātīpašumu kā tādu - tas tiek uzskatīts par galveno vai pat vienīgo nevienlīdzības radītāju. Skolas pārstāvjiem vērojamas dažādas pieejas, kā privātīpašuma radīto nevienlīdzību novērst – vai nu ieviest ierobežojumus, vai nu vispār likvidēt privātīpašumu. Attieksme pret privātīpašumu mainās atkarībā no perioda. Tika prezumēts, ka ir atcelta iespēja cilvēkam ekspluatēt cilvēku. Līdztiesības jautājums – faktiskās vienlīdzības idejas realizācija dzīvē – strādnieks un kolhozniece – dzimumu vienlīdzība. Balstoties uz likumu, mēģināja pateikt, ka sieviete un vīrietis ir absolūti vienlīdzīgi.
Sociāldemokrāti -> Mērķis – demokrātijai jābūt tautas valdīšanai ar tautas starpniecību un tautas interesēs, kā arī jāsaglabā vienlīdzība un vienlīdzīgas iespējas visiem. Sociāldemokrāti uzskata, ka jārada tāda sistēma, kurā valsts tiek vadīta tautas interesēs. Tā var labāk aizsargāt arī visas valsts intereses. Ļoti liels akcents tiek likts uz tiesisko vienlīdzību, īpaši runājot par vēlēšanu tiesībām. Tomēr runā arī par rezultātu vienlīdzību, paredzot, ka valstij papildus jādara viss iespējamais, lai tiesiskā vienlīdzība varētu darboties praksē; lai tā nebūtu tikai uz papīra (piem., attiecībā uz vides pieejamības nodrošināšanu – ja visiem ir tiesības uz izglītību, tad visiem arī fiziski pieejamas izglītības iestādes). Valstij jāseko līdzi, vai visiem ir vienādas iespējas, lai sasniegtu to, kas noteikts likumā.
*Svarīga ir arī strukturālās nevienlīdzības novēršana (tā aplūko, kāpēc cilvēki sabiedrībā nonākuši atšķirīgās pozīcijās). Valstij jāizdomā dažādi mehānismi, kādos strukturālo nevienlīdzību likvidēt (paturot prātā, ka pilnībā to nekad nevarēs likvidēt, tikai samazināt līdz minimumam – panākot pēc iespējas vienlīdzīgāku tiesību reālo izpausmi). Strukturālā vienlīdzība tiek atvasināta no sociāli atbildīgas valsts principa (tas ir viens no sociāli atbildīgas valsts elementiem). Formāla valsts ir tiesiskas valsts prasība – prasa skatīties uz to, kas notiek realitātē (lai vienlīdzība pastāv arī dzīvē).
Nacismā vienlīdzība nepastāv – tikai ariešu vidū un zināmās robežās, jo galvenais ir kolektīvisms, kas nozīmē, ka pat vienas rases pārstāvjiem netiek piešķirta vienlīdz liela vērtība.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1358820
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register