Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:265595
 
Evaluation:
Published: 07.03.2003.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract


Tā kā likumā paredzētie gadījumi (kuros noteikts relatīvi konkrēts saturs) nevar aptvert visas dzīves situācijas, tad civiltiesiskās attiecības regulē arī relatīvi nekonkrēti tiesību principi un ģenrālklauzulas (pim. “bona fides” – labie tikumi – CL 1. pants, “sabiedriskā kārtība” u.c.)
TA ir tā forma, kādā tiek izteikta viena vai otra tiesību norma (TA – trauks no kura smeļ tiesības). Parasti šī forma “rakstītajām tiesībām” ir rakstītā veidā, bet ir arī izņēmumi – kad tā var būt konkludenta (paražu jeb ieradumu tiesības). TA galvenā funkcija ir kalpot par pamatu juridisku lietu izlemšanai, lai panāktu taisnīga lēmuma pieņemšanu. Tiesību teorija atzīst šādus tiesību avotus:
Vispārējie tiesību principi, likumi (normatīvie akti), paražu tiesības, tiesu prakse, tiesību doktrīna. CL 2. pants kā TA atzīst likumus un paražu tiesības.
Bet ne visiem TA ir vienāda nozīme un kā pamatkritērijs to dalījumam ir vai tās ir vispārsaistošas tiesību normas, kas adresētas visiem tiesību subjektiem. Ja jā, tad tos uzskata par pamatavotiem. Kā pamatavoti tiek atzīti likumi un VTPr (kā tiesību sistēmas tradīcija un gars, kas izteikti likumā, tiesu praksē un doktrīnā) un paražu tiesības, bet kā palīgavoti - tiesu prakse un doktrīna. Citi autori arī paražu tiesības pieskaita pie pamatavotiem. Palīgavotu var atzīt kā pamataTA, bet pamatTA nevar pieskaitīt pie palīgavota), jo palīgavoti jāpakļauj tiesas kritiskam novērtējuma un pārbaudei.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −-5,30 €
Work pack Nr. 1183282
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register