Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:719092
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.12.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Paredzēt nozīmē ‘veidot priekšstatu, plānu par ko tādu, kas iespējami notiks, būs’ (piem., paredzēt nākotni, notikumu gaitu, sekas). Daudzsējumu skaidrojošajā vārdnīcā vārda paredzēt pamatnozīme papildināta ar nozīmes niansi “noteikt iepriekš ar īpašām metodēm, arī pēc iepriekšējas pieredzes, zināšanām”.
Jau no seniem laikiem cilvēki ir vēlējušies noskaidrot, kas ar viņiem notiks nākotnē. Cilvēkus interesē konkrēti jautājumi – tādi kā - vai viņš mani mīl un ne tik konkrēti - , un atbildes uz tiem mēģina sniegt sev ar dažādu paņēmienu palīdzību. Viens no tiem – zīlēšanas dažādo iespēju izmantošana.
Zīlēšanas veidi ir ļoti dažādi. Sākot ar zīlēšanu kafijas biezumos, laikapstākļu novērošanu, dažādu rituālistisku darbību veikšanu, kas plaši aprakstīta latviešu folklorā, līdz ar to var uzskatīt, ka arī plaši lietota, beidzot ar nākotnes studijām. Protams, ticamības līmenis arī tiem ir dažāds, un katra indivīda tiesības ir noteikt – ticēt vai neticēt izzīlētajam.
Eksistē arī tādas nākotnes studijas – foresight – tās ir “sistemātiska darbība, kas vērsta, lai ievērotu zinātnes, tehnoloģijas, sabiedrības, ekonomikas un šo sfēru mijiedarbību ilgtermiņa nākotnes attīstību, ar mērķi radīt zināšanas, ar kuru palīdzību īstenot sociālos, ekonomiskos un vides pilnveidojumus, balstoties uz labi pamatotiem projektiem. Ir vitāli svarīgi nodrošināt, lai foresight rezultātus ņemtu vērā politikas debatēs un lēmumu pieņemšanā. Tikai tādā veidā var tikt sasniegti maksimāli ieguvumi no nākotnes studijām.” Cilvēki, kas ar to nodarbojas, uzskata, ka foresight nav nākotnes pareģošana. “Tā ir tendenču ievērošana un atklāšana, informācija par iespējamām varbūtībām, mērķtiecīga darbība apzinātu iespēju sasniegšanai. Tā ir nevēlamu seko novēršana vai vismaz mēģinājumi to darīt.” Tomēr tā ir paredzēšana. Lai arī balstīta uz faktu analīzi.
Zinātnieki uzskata, ka tas ir strīdīgs jautājums – okultās zinātnes ir vai nav zinātnes.
Zinātni vislakoniskāk var definēt kā apkārtējās materiālās un arī cilvēka garīgās pasaules izziņas procesu, kas balstās uz trim obligātām sastāvdaļām – novērojumu, eksperimentu un loģisku analīzi.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register