Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
21,48 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:614253
 
Evaluation:
Published: 08.05.2010.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 26 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Cesijas vēsturiskā attīstība    6
1.1.  Cesija romiešu tiesībās    6
1.2.  Cesijas vēsturiskā attīstība Anglijas tiesībās    10
2.  Cesijas tiesiskais raksturojums    13
2.1.  Prasījuma tiesību cesijas jēdziens    13
2.2.  Cesijas tiesiskais pamats    15
2.2.1.  Likumiskā cesija    16
2.2.2.  Cesija pēc tiesas sprieduma    18
2.2.3.  Cesija pēc tiesiska darījuma    19
2.2.4.  Piespiestā cesija    22
2.3.  Cesijas būtība    26
2.4.  Cesijas priekšmets    29
3.  Cesijas ierobežojumi    33
3.1.  Līgumiskie noteiktie cesijas ierobežojumi    34
3.2.  Alimentācijas prasību cesijas ierobežojumi    34
3.3.  Aizbildnim cedēto prasījumu ierobežojumi    35
3.4.  Izpirkuma tiesību cesijas ierobežojumi    35
3.5.  Lietojuma tiesību cesijas ierobežojumi    36
3.6.  Pilnvarnieka cedēto prasījumu ierobežojumi    36
3.7.  No uzņēmuma līguma izrietošo prasījumu cesijas ierobežojumi    36
3.8.  No sabiedrības līguma izrietošo prasījumu cesijas ierobežojumi    37
4.  Cesijas forma    39
5.  Cesijas sekas un cesionāra loma cesijas attiecībās    45
  Secinājumi    53
  Annotation    56
  Аннотация    57
  Izmantotās literatūras saraksts    58
Extract

Ievads
Tirgus ekonomikas laikos mantiskā apgrozījuma vajadzības paredz ne tikai jauno mehānismu ieviešanu, bet arī jau esošo, labi pazīstamu mehānismu izmantošanu. Viena no šādām juridiskām formām, kas ir veidojusies un attīstījusies gadsimtiem, ka arī ir nodrošinājusi civiltiesiski mantiskā apgrozījuma dalībnieku juridisko iespēju paplašināšanu, ir prasījuma tiesību cesija.
V. Sinaiskis prasījuma cesiju definēja kā kreditora nomaiņu saistību tiesiskajās attiecībās, kas nozīmē, ka kreditors atsakās no savām prasījuma tiesībām par labu kādai citai personai. Prasījuma cesija ir speciāls līgums starp sākotnējo kreditoru, ko sauc par cedentu, un jauno kreditoru – cesionāru.1
Prasījuma tiesību cesijas attiecībām ir tiesiskas attiecības raksturs. Cesija pēc savas būtības ir tiesisks darījums, turklāt divpusējs, kas tiek noslēgts starp divām pusēm, apliecinot savstarpējās tiesības un pienākumus likumdošanas noteiktajā kārtībā.
Tā kā 1993. gadā tika izstrādāta jauna Civillikuma redakcija (konkrētāk - atjaunota 1937. gada Civillikuma redakcija) un kopš šī laika Civillikuma ceturtā daļā devītā nodaļā nebija grozījumu.
Tādēļ darba autore izvēlējās mūsdienām aktuālu un interesantu tematu „Cesija un tās ierobežojumi“. Pēc darba autores domām, mūsdienu Latvijas civiltiesiskajā apgrozībā liela nozīme ir prasījuma tiesību cesijas institūtam, ko pierāda cesijas līgumu popularitāte. Šobrīd ar cesiju saistītie darījumi ir pietiekoši izplatīti gan fizisko, gan juridisko personu darījumos, respektīvi, gan juridiskām, gan fiziskām personām nereti nākas saskarties ar situācijām, kad debitors laikā neveic savus maksājumus. Praksē parādu piedzīšana bieži tiek nodota kādai trešajai personai, kura, pamatojoties uz noslēgto cesijas līgumu, iegūst prasījuma tiesības uz attiecīgo parādu.
Līdz ar to, darba autore uzskata, ka mūsdienās pastāv neatrisinātas problēmas prasījuma tiesību cesijas jautājumos un sekas, kas rodas pēc cesijas noslēgšanas.
Lielāku problemātiku autore saskatīja situācijā, ka bieži vien cesijas darījuma dalībnieki neizprot līdz galam cesijas būtību, tās īstenošanas problēmas, ka arī radušās tiesiskās attiecības īpatnības. Būtiskas problēmas pastāv arī, slēdzot cesijas līgumu, jo netiek ievēroti Latvijas normatīvajos aktos noteiktie nosacījumi – cesijas priekšmets, tieši tāpēc liela nozīme ir cesijas tiesiskā regulējuma, formas, ierobežojumu un būtības apskatīšanai. Respektīvi, ja nebūs ievērotie šie noteikumi un līdz galam netiks izprasti ar cesiju saistīti jautājumi, tad rezultātā noslēgts cesijas līgums var tikt atzīts par spēkā neesošu.
Bakalaura darba pirmajā nodaļā tiks skatīta cesijas vēsturiskā izpausme un attīstība. Darba autore sniegs vispārējo ieskatu par to kā dažādu valstu tiesībās vēsturiski radās cesija, kādi bija tās nosacījumi un izpausmes. Darbā tiks ietvertas apakšnodaļas par cesiju romiešu tiesībās un cesiju Anglijas tiesībās.
Bakalaura darbā otrajā daļā autore izpētīs cesijas tiesisko raksturojumu. Darba autore sniegs vispārējo ieskatu no teorētiskā aspekta par cesijas jēdziena izpratni, jo autore uzskata, ka jēdzienu izpratne sniedz vispārīgu ieskatu tēmā, izprotot jēdzienu, rodas ieskats arī darba būtībā. Ka arī darbā tiks ietvertas apakšnodaļas par cesijas tiesisko pamatu jeb cesijas veidiem, cesijas būtību un priekšmetu.
Bakalaura darba trešajā daļā tiek apskatīti un analizēti cesijas ierobežojumi. Darba autore analizēs Latvijas Republikas Civillikuma esošos cesijas ierobežojumus un sniegs doto ierobežojumu izskaidrojumus.
Bakalaura darba ceturtajā daļā tiks apskatīta un analizēta cesijas forma.
Bakalaura darba piektajā daļā tiks apskatītas cesijas sekas un cesionāra loma cesijas attiecībās. Darba autore apskatīs un analizēs Latvijas Republikas Civillikumā paredzētas cesijas sekas, ka arī analizējot likuma normas noteiks kāda ir cesionāra loma cesijas attiecībās.
Bakalaura darbā ir divi pielikumi, kas sastāv no tiesas sprieduma un cesijas līguma parauga.
Bakalaura darba mērķis izpētīt cesiju kā oriģinālu tiesisko mehānismu, kam piemīt patstāvīgas funkcijas - attiecības, kas rodas saskaņā ar dotā mehānisma pielietojumu, ka arī to tiesiskā regulējuma īpatnības un iespējamās problēmas.
Noteiktā mērķa sasniegšanai tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi:
1. izpētīt cesijas vēsturiskā izpausme un attīstība;
2. noskaidrot cesijas tiesiskais raksturojums;
3. noskaidrot cesijas ierobežojumi;
4. izpētīt cesijas forma;
5. noskaidrot cesijas sekas un cesionāra loma cesijas attiecībās.
Bakalaura darba pētīšanas objekts ir saistību tiesības, bet priekšmets ir prasījuma tiesību cesijas tiesiskais raksturojums Latvijas Republikas normatīvajos aktos un ar to saistītā problemātika.
Dotās tēmas izpētes gaitā darba autore izmantos darbam nepieciešamās juridiskās metodes:
1. salīdzinošo metodi, lai apskatīt un pierādīt cesijas tiesiskā regulējuma kopīgās iezīmes Latvijas un Krievijas valsts tiesību sistēmā;
2. socioloģisko metodi, lai aplūkotu tiesību normas saistībā ar mūsdienu sabiedrības prasībām;
3. vēsturisko metodi, lai novērotu cesijas jēdziena un izpratnes attīstības dinamiku. Pētāmais materiāls skatīts vēsturiskā aspektā, lai noskaidrotu, kā un kas ir ietekmējis konkrētas normas saturu;
4. loģisko metodi, ar kuras palīdzību tiek izdarīti secinājumi.
Lai sniegtu izvirzīto mērķi un izpildītu izvirzītos uzdevumus, autore bakalaura darba tapšanas gaitā ir izmantojusi Latvijas Republikas, Krievijas Federācijas normatīvos aktus, gan latviešu valodā, gan arī svešvalodā, ka arī specialo literatūru, tiesu praksi un interneta resursus

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −44,17 €
Work pack Nr. 1228892
Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register