Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Speciālo izmeklēšanas darbību regulējuma atbilstība Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai un citiem starptautiskajiem dokumentiem

     Evaluated!

    Term Papers84 Law

21,48 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:355163
 
Author:
Evaluation:
Published: 06.10.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 75 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Speciālo izmeklēšanas darbību jēdziens, izdarīšanas vispārējie nosacījumi un atļauja to veikšanai    7
2.  Speciālo izmeklēšanas darbību veidi un to raksturojums    31
2.1.  Legālās korespondences kontrole    31
2.2.  Sakaru līdzekļu kontrole    36
2.3.  Elektroniskajā informācijas sistēmā esošo datu kontrole un pārraidīto datu satura kontrole    41
2.3.1.  Pārraidīto datu satura kontrole    41
2.3.2.  Elektroniskajā informācijas sistēmā esošo datu kontrole    43
2.4.  Vietas un personas audio kontrole, objekta un vietas video kontrole, personas novērošana un izsekošana    45
2.5.  Speciālais izmeklēšanas eksperiments    52
2.6.  Salīdzinošajai izpētei nepieciešamo paraugu iegūšana speciālā veidā    61
2.7.  Noziedzīgas darbības kontrole    62
2.8.  Atsevišķu speciālo izmeklēšanas darbību problemātika    65
3.  Speciālo izmeklēšanas darbību procesuālā nostiprināšana un izmantošana pierādīšanā    67
  Secinājumi    75
  Priekšlikumi    77
  Anotācija angļu valodā    80
  Anotācija krievu valodā    81
  Izmantotās literatūras un juridisko aktu saraksts    82
Extract

Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversmes) 96.pants paredz ikvienas personas tiesības uz privāto dzīvi, kā arī mājokļa un korespondences neaizskaramību. Šādas cilvēka tiesības ir nostiprinātas arī Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā1, kā arī daudzu citu valstu konstitūcijās. Savukārt Satversmes 116.pantā ir noteiktas tās cilvēka pamattiesības un pamatbrīvības, kuras ir iespējams ierobežot likumā noteiktos gadījumos konkrētu valstiski svarīgu mērķu sasniegšanas vārdā. Šajā pantā ir atrodama norāde, ka arī tiesības uz privātās dzīves un korespondences neaizskaramību, ko garantē Satversmes 96.pants, var tikt ierobežotas.
Lai gan neiejaukšanās personas privātajā dzīvē ir viena no demokrātiskas sabiedrības pamatvērtībām, tomēr arī personas tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību sabiedrībā likums uzliek zināmas robežas. Tas ir atzīts gan iepriekš minētajos dokumentos, gan arī Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību deklarācijā2, gan Paktā par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām3 un citur.
Viens no demokrātiskas valsts pamatprincipiem ir tas, ka jebkuram cilvēkam ir tiesības uz savu interešu aizsardzību tiesā un pieejamību tiesai kā tādu. To paredz arī Satversme un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.pants – tiesības uz lietas taisnīgu izskatīšanu.
Viena no tiesību jomām, kurās cilvēktiesības var tikt būtiski ierobežotas, ir kriminālprocesa tiesības. Šajā maģistra darbā tiks runāts par personu tiesību uz privātās dzīves neaizskaramību un korespondences brīvības ierobežojumiem, kuri var tikt realizēti kriminālprocesa ietvaros, proti, veicot darbības, kuras ir regulētas Latvijas Kriminālprocesa likuma 11.nodaļā, un tiek sauktas par sevišķā veidā veicamām jeb speciālajām izmeklēšanas darbībām.
Ņemot vērā, ka Latvijas Kriminālprocesa likums stājās spēkā tikai 2005.gada 21.aprīlī, un iepriekš spēkā esošajā Kriminālprocesa kodeksā šādas sevišķā veidā veicamas izmeklēšanas darbības paredzētas nebija, tad lielākā daļa šo darbību, kas regulētas Latvijas Kriminālprocesa likuma 11.nodaļā, iepriekš Latvijas kriminālprocesa tiesībās pazīstamas nebija. Līdz ar to tās ir uzskatāmas par būtisku novitāti. Izņēmums varētu būt vienīgi korespondences kontrole, kura Kriminālprocesa kodeksā bija paredzēta kā viena no izmeklēšanas darbībām, paredzot īpašus nosacījumus, kas ir jāņem vērā veicot šo darbību. Tuvāk par to tiks stāstīts šī maģistra darba otrajā nodaļā.
Kā iepriekš minēts, speciālo izmeklēšanas darbību jēdziens un regulējums Latvijas kriminālprocesa tiesībās ir jauns, līdz ar to arī samērā maz pētīts. Publikācijas par minēto tematu ir laiduši klajā tikai atsevišķi krimināltiesību un kriminālistikas speciālisti vai studenti. Tādējādi pašlaik prakse speciālo izmeklēšanas darbību piemērošanā vēl ir sākuma stadijā. Līdz ar to arī daudz pētāma un izzināma.
Nav arī noslēpums, ka plašsaziņas līdzekļos pēdējā laikā bieži vien ir pieminēti dažādi gadījumi, kuri saistīti, piemēram, ar telefona sarunu noklausīšanos, kuras legalitāte tiek apstrīdēta, vai arī personu provokācijas mēģinājumiem, jo sevišķi tādās lietās, kuras ir saistītas ar korupciju un kukuļdošanu. Tomēr šādi piemēri no plašsaziņas līdzekļiem darbā netiks vērtēti, ņemot vērā speciālo izmeklēšanas darbību sevišķo veikšanas veidu, kā arī to, ka lielākoties visi materiāli, kas ar šādiem gadījumiem saistīti, ir ierobežotas pieejamības informācija, un plašākai sabiedrības daļai nav pieejami. Līdz ar to, lai izvairītos no neprecīziem vērtējumiem, kuri balstīti uz trūcīgo ziņu apjomu par šiem gadījumiem, tie vērtēti netiks.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −42,96 €
Work pack Nr. 1124368
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register