Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Starptautiski tiesiskā sadarbība - starptautiskā civilprocesa būtiska sastāvdaļa

     Evaluated!

    Term Papers86 Law

21,48 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:742874
 
Evaluation:
Published: 18.06.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 78 units
References: Used
Extract

1. STARPTAUTISKI TIESISKĀS SADARBĪBAS JĒDZIENS, SATURS UN PRIEKŠNOTEIKUMI
Pirmkārt, jāatzīmē, ka šī darba ietvaros tiks lietots gan jēdziens “starptautiski tiesiskā sadarbība”, gan “starptautiski tiesiskā palīdzība”. Pirmais ir vairāk raksturīgs Eiropas Savienības juridiskajai domai, un sekojoši šo tradīciju tagad pārņēmusi arī Latvija (skat. jautājumu par Civilprocesa likuma Projektu). Līdz tam valdošā valstu suverenitātes principa izpratne lika runāt ne vairāk kā par tiesisko palīdzību, un šāds formulējums bija sastopams arī Latvijas Civilprocesa likumā līdz pat 2004.gada 1.maijam . Šī darba mērķiem tiks izmantoti abi jēdzieni.
Par tiesisko palīdzību starptautiskajā praksē sauc vienas valsts tiesas vēršanos pie citas valsts tiesas ar lūgumu veikt procesuālās darbības šīs otras valsts teritorijā . Starptautiskās sadarbības attīstības rezultātā izplatību ir ieguvusi tiesiskās palīdzības jēdziena plašāka izpratne, ar ko starptautisko privāttiesību jomā saprot ne tikai tiesas uzdevumu izpildi, bet arī sadarbību informācijas sniegšanā par ārvalstu likumiem.
Lai nodrošinātu ieinteresēto personu tiesisko aizsardzību, starptautiskās tiesiskās palīdzības priekšmets tiek interpretēts ļoti plaši. Vācijas Nolikuma “Par tiesiskās palīdzības sniegšanu civillietās” 2.paragrāfa 1.daļa ar to saprot “jebkuru tiesisku vai oficiālu palīdzību civiltiesiska rakstura lietā, kas tiek sniegta, lai sekmētu valsts iekšienē notiekošu procesu ārvalstī vai ārvalstī notiekošu procesu valsts iekšienē” . Šajā sakarā 90% saņemto un nosūtīto lūgumu veido lūgumi par tiesas dokumentu nodošanu, skaitliski nākošā grupa ir lūgumi par pierādījumu iegūšanu . Minētā Nolikuma 5.paragrāfs min arī tiesas uzdevumus par procesuālu palīdzību (piemēram, informācijas iegūšanu, dokumentu pārsūtīšanu) un palīdzību tiesas nolēmumu izpildē.
Tiesiskā palīdzība tradicionālajā izpratnē neietver tiesāšanās izdevumu kompensēšanu maznodrošinātajiem procesa dalībniekiem. Šajā jautājumā bieži maldina juridiskā terminoloģija: piemēram, ja itāļu valodā assistenza giudiziaria nozīmē tiesisko palīdzību, tad ar assistance judiciare (arī aide juridictionnelle) saprot palīdzību tiesāšanās izdevumu segšanai. Franču valodā tiesisko palīdzību apzīmē ar terminu entraide judiciare. Attiecīgi angļu valodā – legal aid un legal assistence vai judicial assistance.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −42,96 €
Work pack Nr. 1117694
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register