Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:133277
 
Author:
Evaluation:
Published: 10.02.2011.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 14 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    6
1.  Konservu bundžas    7
1.1.  Bisfenols A    7
1.2.  Tērauds    8
2.  Alumīnija skārdenes    9
2.1.  Alumīnijs    9
3.  Novērtējums saskaņā ar „3A” datu bāzi    11
4.  Ietekme uz vidi, metāla iepakojumu noglabājot poligonā    12
5.  Metāla iepakojuma reciklizācijas tehnoloģija    13
5.1.  Tērauda kārbu pārstrāde    13
5.2.  Alumīnija skārdeņu pārstrāde    14
6.  Depozīta sistēma skārda tarai    15
7.  Pārstrādes tehnoloģijas SVID analīze    16
8.  Tehnoloģijas ekonomiskais novērtējums    17
9.  Likumdošanas aktu izvērtējums    18
  Secinājumi    19
  Izmantotā literatūra    20
Extract

Konservu bundžas jeb kārbas ir metāla iepakojums (atkritumu klasifikatora kods 150104), kas tiek izmantots visdažādākajām pārtikas precēm, piemēram, zivju, gaļas un dārzeņu produktiem. Pārtikas rūpniecībā konservu bundžu ražošanai izmanto balto jeb alvoto skārdu, kas tiek iegūts no tērauda un to pēc tam apstrādājot ar alvu. Savukārt augļu konserviem izmanto arī alumīnija skārdu. Nākamajās nodaļās savā darbā arī apskatīšu tērauda un alumīnija iegūšanas procesus.
Konservu kārbas slikti degradējas vidē, bet atšķirībā no PET izstrādājumiem, ilgākā laika gaitā tās tomēr sadalās. Dabā metālu iepakojums sadalās 30 līdz 100 gadu laikā, jo tas apkārtējo apstākļu ietekmē korodē jeb sarūsē un pārvēršas tādā kā pulverī.[1]
Priekšrocība konservu bundžām ir tā, ka produktu kārbā var sterilizēt, iespējama arī strauja dzesēšana. Metālu ie­pakojumam ir liela mehāniskā izturība, tajā skaitā arī pret iekšējo spiedienu. Metālu iepakojumam ir laba gaismas, gaisa un ūdens necaurlaidība. Ja iekšējā iepakojuma virsma ir pareizi apstrādāta, metāls nereaģē ar tajā ievietoto sa­turu. Metālu izejvielas ir samērā viegli pieejamas un konservu bundžas ir otrreizēji pārstrādājams.[2]
Savukārt mīnusi ir tie, ka tukša metālu iepakojuma transportēšanai un glabāšanai nepieciešams daudz vietas, turklāt transportēšanas laikā tukšās kārbas var tikt deformētas un pildītājam var rasties neērtības, produktu fasējot un kārbu aizvākojot.[2]
Konservu bundžas no iekšpuses tiek apstrādātas ar epoksīdsveķiem, kas ir kā ļoti plāns slānīts un kalpo kā konservants. Šo epoksīdsveķu ražošanā izmanto bisfenolu A, kas ir kaitīgs cilvēka veselībai un ir hormonālās sistēmas bojātājviela.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register