Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:189141
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.01.2011.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 15 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Kāpostu prečziniskais raksturojums    4
1.1  Kāpostu vēsture    4
1.2  Kāpostu iegūšana    4
1.3  Kāpostu veidi    4
1.4  Kāpostu uzglabāšana    6
2.  Kāpostu uzturvērtība    8
3.  Kāpostu ēdienu iedalījums    10
4.  Kāpostu pirmapstrāde    11
5.  Kāpostu siltasptrāde/gatavošana    12
5.1  Kāpostu ēdienu iedalījums pēc siltapstrādes    12
5.2  Uzturvielu izmaiņas siltapstrādes procesā    12
5.3  Nevēlamo izmaiņu novēršanas iespējas    13
6.  Kāpostu ēdienu gatavošanas tehnoloģija    14
6.1  Sarkano kāpstu salāti ar balto mērci    14
6.2  Kāpostu sautējums    16
7.  Kāpostu ēdienu pasniegšanas raksturojums    18
  Kopsavilkums    19
  Izmantoto avotu saraksts    20
Extract

Kāposti ir vieni no biežāk uzturā lietotajiem dārzeņiem Eiropā. To dzimtene ir Eirāzija, bet lielākā daļa sugu cēlušās Vidusjūras apkārtnē. Kraukšķīgās struktūras un savdabīgās garšas dēļ kāpostus bieži izmanto salātiem, taču ne mazāk populāras ir arī kāpostu zupas un sautējumi.
Kāpostu uzturvērtību galvenokārt nosaka tajos esošie vitamīni - visvairāk C vitamīns. Atkarībā no kāpostu veida tie satur 50 līdz 160 mg% šā vitamīna. Kāpostos ir daudz minerālvielu - kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, dzelzs. Minerālvielas piedalās skābju - sārmu līdzsvarošanai cilvēka organismā. Kāposti satur pilnvērtīgas olbaltumvielas, kuras piedalās vielu maiņas regulēšanā, tajos esošā viela - sulforafēns sekmē sāļu, kancerogēno vielu un smago metālu izvadīšanu no organisma
Zemās kaloritātes dēļ kāpostus iesaka ārstnieciskajā uzturā, lai normalizētu ķermeņa masu. Kāpostus iesaka sirds slimniekiem pret aterosklerozi un cukura diabēta slimniekiem; skābētus kāpostus rekomendē pret žultsakmeņiem.
Pārtikā izmantojamiem kāpostaugiem kvalitāti nosaka to galviņu izskats – tām jābūt tīrām, svaigām, pilnīgi izveidotām, neplīsušām, nedīgušām. Nav pieļaujama slimību bojātu kāpostaugu izmantošana pārtikā.
Lai kāpostaugi būtu kvalitatīvi un droši pārtikas produkti, to uzglabāšanā jāievēro atbilstošas telpas, konteineru, kā arī gaisa temperatūras un relatīvā mitruma nodrošinājums. Lietojot kāpostaugus uzturā jāievēro to pirmapstrādes noteikumi attiecībā uz bojāto lapu atdalīšanu un mazgāšanā izmantojamā ūdens kvalitāti, lai nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu izvēloties patērēt termiski neapstrādātus produktus. …

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register