Iepakojums – precēm un produktiem pievienots izstrādājumu kopums, ko izmanto, lai aizsargātu, saturētu, piegādātu, uzglabātu, ērti lietotu, realizētu produktu – izejvielas un gatavas preces – un iepazīstinātu ar to visā iepakojuma aprites ciklā no ražotāja līdz patērētājam. Iepakojums tiek atdalīts no preces pirms patērēšanas vai patērēšanas laikā.
Iepakojums ir nozīmīga pārtikas rūpniecības sastāvdaļa, kas:
garantē pārtikas produktu drošību;
rada iespēju tos transportēt pa visu pasauli;
samazina pārtikas zudumus;
informē patērētāju par produkta īpašībām, to atbilstību likuma prasībām, cenu, uzglabāšanas apstākļiem, lietojumu, bojāšanās iespējām.
Iepakojuma funkcijas:
Aizsargāt un saglabāt produktu:
pret sekundāro piesārņojumu ar mikroorganismiem, pret grauzējiem un kukaiņiem;
pret viltojumiem, atšķaidīšanu un citādiem kaitējumiem kvalitātei;
pret mehāniskiem bojājumiem.
Saturēt preci, saglabāt noteiktu formu.
Izplatīt, pārdot produktu.
Nodrošināt ērtu lietošanu.
Informēt pircēju.
Reklamēt iepakojuma ievietoto preci.…