Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:964993
 
Evaluation:
Published: 15.02.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    2
  Sadzīves atkritumi    4
  Sadzīves atkritumu izgāztuvju skaits    4
  Saražoto un centralizēti savākto sadzīves atkritumu daudzums    4
  Atkritumu pārstrāde    5
  Bīstamie atkritumi    10
  Secinājumi    11
Extract

Es sava referāta tēmu izvēlējos par atkritumiem, tāpēc ka man šķiet ka tā ir ļoti aktuāla problēma kā Latvijā tā pasaulē. Latvijā šobrīd nepastāv vienota sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēma, kuras pakalpojumi būtu pieejami katram atkritumu ražotājam. Šādus pakalpojumus saņem aptuveni 80% pilsētu iedzīvotāju un tikai ap 20% lauku iedzīvotāju.
Atkritumu saimniecības galvenās problēmas ir izgāztuvju lielais skaits, to ietekme vidē, kā arī jaunu apglabāšanas vietu izvēle un izveidošana. Pašreizējais uzdevums ir samazināt atkritumu nelabvēlīgo ietekmi vidē, izveidojot jaunu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, kas nodrošinās atkritumu savākšanu un apglabāšanu atbilstoši sanitārajām un vides aizsardzības prasībām.
Latvijā atkritumu problēma ir aktuāla jo visi iedzīvotāji nesaņem pakalpojumus kas ir saistīti ir atkritumu savākšanu un tāpēc rodas problēmas, kas ir saistītas ar atkritumiem. Kā galvenā problēma, kas rodas ir - atkritumu negatīvā ietekme uz vidi. Kā galvenais solis uz tīru vidi, es uzskatu, ir atkritumu pārstrāde, kura jau ir attīstīta daudzās valstīs. Otrreizējā atkritumu pārstrāde ir visvairāk resursu taupošs veids, tomēr ne vienmēr tas ir rentabls kā ekonomiskajā, tā arī ekoloģiskajā ziņā. Lai samazinātu atkritumu negatīvo ietekmi uz vidi, Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas stratēģijā kā viens no galvenajiem uzdevumiem ir izvirzīts slēgt esošās vides aizsardzības prasībām neatbilstošās atkritumu izgāztuves un izveidot 10-12 sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonus.
Kopējais sadzīves atkritumu ražošanas apjoms Latvijā sastāda 600 000 līdz 700 000 tonnas gadā. No tām aptuveni 500 000 tonnas ir mājsaimniecības atkritumi. Taču atkritumu apjomam ir tendence pieaugt. Prognozējot atkritumu daudzuma pieaugumu Latvijā, ir izrēķināta sekojoša sakarība, ka, piemēram, pilsētās ar iedzīvotāju skaitu 2000 - 5000 laikā no 2000.-2003.gada atkritumu apjoms varētu pieaugt ik gadu par 200 - 300 m3/gadā, no 2004.-2010.gada par 500 - 1000 m3/gadā.
Atkritumu savākšanas pakalpojumus saņem tikai aptuveni 60% iedzīvotāju, kā rezultātā atkritumi tiek izbērti mežos, ceļmalās, atklātu ūdenstilpju tuvumā un citās neatļautās vietās.
Pašreizējais vides politikas uzdevums ir samazināt atkritumu nelabvēlīgo ietekmi uz vidi, izveidojot jaunu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, kas nodrošinās atkritumu savākšanu un noglabāšanu atbilstoši sanitārajām un vides aizsardzības prasībām.
Atkritumu apsaimniekošanas likums (2000.g.) paredz, ka līdz 2003. gadam ir jāizstrādā atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns, kas paredz arī bīstamo atkritumu apsaimniekošanu. Likums nosaka, ka ir aizliegts sajaukt dažādus atkritumu veidus, kā arī ievest valsts teritorijā jebkādus atkritumus apglabāšanai vai ilgstošai uzglabāšanai.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register