Ievads
Pasaulē novērojama pieaugoša tendence izvēlēties veselīgu dzīves veidu. Tas tādēļ, ka cilvēki vēlas ilgāk būt jauni skaisti un veseli. Tādēļ cilvēki arvien biežāk izvēlas svaigus, ekoloģiski tīrus pārtikas produktus savā uzturā. Tos savukārt iegūst bioloģiskajā lauksaimniecībā.
Bioloģiskā lauksamniecība ir jauna, nesen sākusi attīstīties, lauksaimniecības metode, kuru pielietojot lauksaimniecības produkcijas ražošanā izmanto tādas tehnoloģijas, kuras pamatojas uz dabisko pašregulēšanās procesu veicināšanu, augsnes bioloģiskās aktivitātes palielināšanu un izslēdz sintētisko minerālmēslu un pesticīdu, kā arī ģenētiski modificēto organismu un to produktu lietošanu. Tādējādi bioloģiskā lauksaimniecība ļauj nenoslogot augsni ar ķīmiskiem mēslojumiem, līdz ar to uzlabojas ekoloģija. Mājdzīvnieki tiek turēti apstākļos, kas maksimāli ir pietuvināti dabiskajiem.
Šādi saimniekojot ir iespējams iegūt pārtikas produktus ar minimālu kaitīgu savienojumu daudzumu un tā saglabāt cilvēku veselību.
Daudzās valstīs tiek veikti pētījumi par dažādu bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūto pārtikas produktu sastāvu, arī par pienu. Zinātniekiem ir pretrunīgi viedokļi par bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūto produktu sastāvu un ietekmi uz cilvēka organismu.
Bioloģiskā lauksaimniecība un tajā iegūtais piens
Pēc Eiropas pārtikas institūta pētījumiem, Eiropas Savienības valstīs arvien pieaug to pircēju skaits, kas par galveno rādītāju pārtikas produktos uzskata to veselīgumu. Tas arī izskaidro palielināto pieprasījumu pēc ekoloģiski tīriem produktiem.
Ikviens ir dzirdējis likumsakarību – tu esi tas, ko tu ēd. Te nenovērtējamu ieguldījumu sniedz zemnieki, kas nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību, nodrošinot patērētājus ar ekoproduktiem. Svarīgs šādas lauksaimniecības mērķis ir iegūt veselīgu un pilnvērtīgu pārtiku, izmantojot augsnē, augos un dzīvniekos noritošos dabiskos procesus.
…